Lilypie Third Birthday tickers

i.r.i.s~o.n~y.o.u.t.u.b.e

Thursday, June 5, 2014

assalamualaikum.. :)

walaupun tengah banyak kerja.. tapi bila mood dah datang.. gigih jugak nak update blog kan? tapi entry pendek je ni.. nak share je.. 

account youtube ni dah create lama dah.. masa lepas iris baru lahir.. kononnya senang la nanti atok2 and nenek2 dia nak tengok perkembangan and pembesaran iris.. sempat laa upload 3 video je awal2 dulu.. lepas tu terbengkalai.. 

pastu lately slalu hantar video kat atok and nenek through watsapp.. tapi video pendek2 je.. pastu atok request upload kat youtube.. senang sikit.. so mami pon datang mood rajin nak upload.. senang and laju plak tu.. 

jemput la tengok telatah iris di usia 2 tahun ni.. video di kala mood baik2 ajee... di kala mood tak baik kene piaaaapppppppp!!! 







more videos comingggg... :D

c.e.r.i.t.a~2.0.1.4

Thursday, May 29, 2014

assalamualaikum..

wowww pencapaian yg sangat membanggakan.. update setahun sekali?!!! melampau sungguh..


nak guna blog pon macam dah ingat2 lupa.. kuikuikuii


ok.. mulakan dengan express update..


- aku dah tak kerja kat company xXx tu lagi.. at last.. selepas 6 tahun lebih kat situ..  alhamdulillah.. rezeki lebih baik kat tempat baru.. syukur syukurr syukurrr alhamdulillah.. 


- tempat kerja baru ni, working hours lebih pendek, gaji lebih byk *alhamdulillah*, makan lunch disediakan dan free dan boleh tahan sedapppp dan siap tapau lagi untuk suami *burrrpppp*.. dan boleh surfing sesuka hati.. yang ni bahaya sikit.. sebab tiba2 dapat parcel.. ehh.. 


- iris dah masuk 2 tahun.. 11 may 2014 aritu.. skang ni dah boleh cakap sikit2 laa.. boleh tahan banyak cakap jugak.. suka buat drama gak kalau time2 dia nak attention tu.. nanti dengar la dia dok "aduhh.. aduh.. adoiii" sambil pegang kaki ke.. lutut ke.. tangan ke.. mana belajar pon tak tau la ni.. 


cukup la kot.. dah lama tak update ni.. tiba2 blur plak tak tau nak merepek macam mana.. ni bonus gamba iris yang agak latest.. 




selalunye memang macam ni laa pagi2.. time hantar dia pergi taska tu.. 

muka bangga dapat buat peace!







see you again!!!! :D

t.i.b.e~t.i.b.e

Wednesday, April 24, 2013

assalamualaikum..

tiba2 ada update.. first entry untuk tahun 2013.. makk oiii.. baik tutup je blog.. hhuhuhu

ini pon rajin update sebab nye.. kat opis tiba2 boleh masuk blogger.com.. eloklah sangat tu.. aku pon sekarang asyik takda kerja je..

quick update.. next month iris dah nak masuk setahun.. baru je rase teran dia keluar.. tengok2 nak setahun dah.. *sigh*

aku dah pindah rumah baru.. baru sangat lagi.. baru 4 malam..

internet tak pindahkan lagi.. so molek sangat laa bole update blog kat ofis ni.. tak tau laa harapan yg ke berapa kali untuk update lebih kerap.. macam dah banyak kali je berharap kan?? kuikuikui

okei.. itu sahaje laa.. nama pon quick update kan.. takleh laa merapu panjang2 sangat..

sehingga kite berjumpa lagi dalam waktu yg terdekat.. insyaAllahh...



:)

6~m.o~i.r.i.s

Monday, December 3, 2012

assalamualaikum.. :)

iris sekarang dah 6 bulan.. lagi 8 hari nak masuk 7 bulan.. owh pantasnya masa berlari.. kalini entry ala2 cerita bergambar.. tapi sebelum tu.. terima kasih banyak banyak banyak kepada semua yg bagi feedback pasal entry aku sebelum ni.. yg cerita pasal babysitter iris tu.. yg komen kat blog ni dan jugak yg komen kat group facebook kite2 aje tu.. banyakk sgt komen kat facebook tu sempat baca separuh kot.. tp kesimpulannye semua nak aku tukar babysitter.. thank you sooooo much atas pandangan tu.. walaupun kita tak kenal.. tp ramai yg concern dengan iris.. alhamdulillah.. 

actually haritu dah nak sejuk hati dah.. sebab rasa macam ok pulak.. tapi baru nak sejuk pungkoq.. kes pampers kekuningan jadi lagi.. soo tak fikir panjang lg dah.. mmg nak register iris kat tempat baru.. next time aku revealkan kat mane tempat tu.. dah register baru cite.. 

woraitt.. back to iris.. sepanjang 6 bulan ni.. ape iris dah bole buat?? 



masok je 6 bulan terus dapat main laptop.. fuii.. 

kadang2 tido meniarap

semakin susah nak ambik gambar

suka membuli ibu dan bapa

adehh kene tarik telinga!

dah bole duduk without support.. kadang2 tumbang jugak.. 

 dah makaaannnn... 

omnomnomnom

bole multitask.. bermain sambil tido.. kau mampu?

tidor berposing


dah boleh pergi shopping sorang2

ni gambar tghari tadi.. si mulut muncung ni on the way balik rumah.. eh kenapa??

sebab dia demam :( ni laa first time dia demam.. tapi mujur tak teruk sgt.. still bole main2 lagi. tp banyak jugak merengek.. 

penutup entry.. saksikan kehebatan iris multitask.. :P

h.o.w~m.u.m.m.y.?

Monday, November 12, 2012

macam mana ek? macam mana?? kalau korang lah kan.. hmmmmm

begini kisahnye..

sebelum ni aku penah cerita pasal baby sitter iris yang selalu cakap itu ini.. ada je benda tak kena dengan iris kan.. sampai buat aku terfikir.. teruk sangat ke iris ni? sampai ada satu hari ni aku memang dah kecik hati sangat dengan akak ni.. lepas ambik iris.. drive sambil ketap bibir (read: nangis)..  macam dah tawar hati laa.. dah fikir memang nak cari tempat baru..

tapi.. lepas tu..since lepas raya haji kot.. time ambik iris.. akak tu dah tak cakap negative pasal iris sangat.. bila hantar iris pagi2.. dia tengok muka akak tu.. dia senyum.. time petang pon ok.. aku dah sejuk hati balik.. rasa macam ok je laa akak ni.. tahan je laa telinga.. takda apa2 la tu.. tapi dalam sejuk hati tu.. ada satu benda yg spoil sebenarnya.. aku cuba pejam mata jek.. benda tu ialah.. hmmmmm

selalunya sampai rumah.. main2 jap dengan iris.. pastu magrib dia mesti nak minum and tido.. lepas dia da bangun tido baru aku mandikan, by that time dah almost pukul 9.. and dukacita laa bila almost everytime nak tukar pampers tu.. mesti ada bekas2 kuning berak.. tatau laa berak yg pukul berapa punya.. tp macam lap gitu2 je and terus pakai pampers.. so kuning2 tu still melekat.. dalam 2 minggu jugak laa dah macam ni.. aku buat2 tak nampak je lagi ni.. 

harini.. all the way from cyber iris mengamuk dalam kereta.. aku nak bawak dia gi klinik sebenarnya.. untuk cucuk 6 bulan.. dia mengamok2 tu aku biar je.. selalunye kejap je pastu dia tido.. tp ni mengamok sakan.. padahal dah kat trafic light nak ke seri kembangan dah.. terus aku kuar balik n balik rumah.. pendekkan cerita.. sampai rumah aku nak bagi iris minum macam biasa laa.. tapi tergerak hati nak check pampers dulu.. bukak je terus nampak ade semut kecik yg kalau gigit tu macam semut api gigit.. kesan kuning2 pon ada :( .. 

tak tau lah ada kena mengena semut tu dengan iris mengamok ke tak.. tapi.. macam mana ek?

nak tanya akak tu ke cemana dia cuci iris?cari tempat baru?tutup mata?

iris mengenang nasib.. tsskk tssskk 

n.o.t.e~t.o~s.e.l.f

Friday, October 19, 2012


membebel secara random..

manusia ni kan memang ade sifat pelupa.. sesiapa yang berani mengaku tak pernah lupe tu sah2 penipu besar.. kan? harini aku saje nak bebel.. pasal manusia ni kadang2 lupa..

manusia lupa yang manusia dijadikan unik.. ade taste masing2.. ade perangai masing.. ade selera tekak masing2.. bila diorang lupa.. diorang nak suruh orang lain ikut taste diorang.. or diorang expect orang lain suka dengan apa yang diorang suka..

susah weh kalau manusia ni taste sama jek.. tukang kedai kene jual baju design sama berjuta2.. sebab semua orang suka design sama kan.. kalau kat foodcourt pulak.. semua kedai jual makanan yg sama.. @_@

imagine pulak kalau kita semua perangai sama jek.. mungkin aman kalau semua pon perangai sejuk.. takda ego.. happy je.. tp kalau semua kepala nak panas jek.. emo.. fuhhhh.. ape akan jadi?

aku bukan apa.. contoh bila aku cakap aku tak suka makan bawang.. merah putih besar kecik semua aku tak suka.. bukan laa saja2 tak suka.. pernah je aku try makan.. akibatnye aku rasa nak muntah sampai 3 4 jam.. aku tak bole handle bau yg tengiang2 dlm mulut tu.. peninggg.. tp nnt ada manusia yg lupa.. nak paksa aku makan jugak.. sibuk cakap ruggiiii woo tak makan bawang.. baik utk kesihatan.. sedap.. manis.. itu tekak engkau.. penah jugak jumpa dengan org yg bising2 aku tak makan itu ini.. tp bile org tu tak mkn apa yg aku mkn.. aku ckp aa sedap.. rugi woo tak try.. tau pulak dia nak bantah.. tau pulak nak ckp benda tu tak sedap.. apsal tekak aku rase sedap ko rasa tak sedap?? haa jawab sekarang!

pastu satu lg.. bila manusia lupa taste kita tak sama.. kadang2 dia terlalu lantang nak bagi pendapat sampai lupa perasaan org lain.. contohnye.. aku cakap laki aku muka macam aaron aziz.. ini contoh yee.. nnt org yg pelupa ni laju je cakap.. eh tak sama laa.. laki ko tak hensem.. tp aaron aziz pon tak hensem gak.. weii sapa cakap aaron aziz tak hensem?? huhhh kecik ati aku.. tak pon.. katakan laa aku ade admirer sorang laki ni.. pastu dia nak ckp ahh tak hensem laa.. dah tu takkan laa aku kene minat laki yg sama kan.. jawabnya bermadu laa kita.. ada berani??

so senang cite.. manusia ni unik.. selera tak sama.. maybe aku suka baju plain.. ko suka corak bunga2.. so bagus laa.. takde laa kite nak berebut beli benda yg sama kan.. dan kalau lelaki atau perempuan pilihan org tu tak hensem/cantik dimata kita.. biarlah.. respek laa pilihan mereka.. tak perlu nak paksa org suka apa yg kita suka.. berebut lagi susah nanti..

sebenarnya ni utk peringatan diri sendiri.. yg mungkin kadang2 lantang gak mengomen.. :)

by the way.. dah update ni.. takkan laa tak cite pasal iris kan.. hehhehe.. iris dah 5 bulan.. alhamdulillah.. selama yg aku tau.. dia masih lagi exclusively minum susu ibu.. eh kecuali masa akikah dia dah disumbat buat kurma madu n air zamzam.. and aritu pon ada sekali aku bg air zamzam jugak.. saja2.. cukup 6 bulan nnt iris dah boleh makan.. tp rasa tak saba jugak nak menyuap ni..

semalam.. suami baru sampai dr kerje.. iris terus tegedik2 nak pergi kat daddy dia.. tp daddy dia tak amik.. pastu iris siap nak nangis.. wooo dah pandaiii.. sekarang ni pon dah pandai bergolek2 mcm cerita hindustan.. so memang bahaya kalau biar dia atas katil sorg2.. 


iris dengan bumbo seat.. 



omnomnom

gamba harini.. main cak2


sekian.. 

:)

l.u.a.h.a.n~s.e.o.r.a.n.g~m.u.m.m.y

Tuesday, October 9, 2012

mukadimah...

sempena status baru aku sebagai mummy.. aku berazam untuk buat entry in bahasa yang lebih proper.. if terlepas sikit2 tu.. kire cincai laa.. sebelom ni selalunya aku taip ikot cara aku cakap.. contohnye.. aku tgh men gem (aku tengah main game).. bile pikir2 balik.. aku meluat dengan bahasa budak2 sekolah zaman sekarang.. alaaa yg asyik dok jew jew tu.. automatik rase nak lempang.. contohnye.. napew? tak bley makan keww?.. huhh sakit jiwa.. dan aku pon terpikir.. kalau laa ade org tua yg baca blog aku.. mesti dia meluat rase nak lempang gak kan.. sbb bahase tahpape.. hehehe nak tulis mukadimah ni pon dah berape kali aku backspace.. sbb asyik tersalah jek.. 

mukadimah end...

dah lama aku tak story2.. mula2 nak story pasal kerja.. now aku dah join projek.. sebelom ni mmg sgt heaven.. pegi keje sukehati.. balik keje sukehati.. tanak dtg langsong pon sukehati.. gaji tetap masuk.. tp sekarang.. sejak masuk projek ni.. aku sampai ofis lebih kurang pukul 8.. sbb nak balik pukul 6 punye pasal.. projek ni client bayar utk kitorg bekerje 9jam tak termasuk waktu lunch.. hmmmppphh.. first week join.. mmg lemau je.. ngantok tak terkata.. now dah ok dah.. takat keje 10jam.. no problem laahh!!

now nak cerite pasal babysitter pulak.. aku agak bernasib baik sbb babysitter kat sebelah ofis jek.. aku mmg tak ragu2 utk hantar iris kat situ sbb akak tu dah jaga member aku punye anak jugak.. so mase first time hantar iris.. aku budget aku akan nangis.. tp tak.. bole maintain lg.. mmg aku rase percaye laa kat akak tu.. cuma risau laa kalau2 iris buat perangai and akak tu tak sanggup nak jaga.. 

tapi.. yg kadang  buat aku stress.. awal2 akak tu suruh aku beli bouncer.. so aku dah beli.. pastu dah lame2 sikit.. dia ckp iris dah tak nak duduk.. mintak belikan buai pulak.. so ok.. aku mmg tak nak menyusahkan akak tu.. sbb aku sekarang dah masuk pagi balik ptg kan.. so beli laa buai plak.. pastu sekarang.. dia hint2 suruh aku beli bumbo seat pulak.. sbb iris takmau baring.. 


ni la rupa bumbo seat tu.. source : google

bouncer aku beli dulu.. tak ingat dah either rm199 or rm99.. buai pulak habis dalam rm280 sebab beli yg motor tu.. automatik enjut.. bumbo seat tu pulak harge rm199.90.. bukannye takat rm50 inggit.. dah laa baru2 ni kereta yg aku selalu bawak tu habis bateri.. rm200 melayang.. semalam plak kelisa pon habis bateri.. tak repair lagi tu.. dugaan sungguh.. tp suami cakap beli je laa bumbo seat tu.. sbb taknak menyusahkan akak tu.. dia yg jage anak kite kan.. hmmmmm

satu lg yg menganggu mental aku.. everytime jemput iris je.. mesti ade je bende tak best dia cakap pasal iris.. sedih laa jugak.. tp aku senyum je.. 

dia cakap.. iris ni lembik.. baru tepuk main2 pon dah menangis.. tak biase ganas2.. iris tak mau tengok tv.. iris menangis mcm kene dera.. iris asyik nak berpegang je.. baru lambung sikit dah nangis.. anak dia sergah pon iris nangis.. and macam2 lg laa.. sebagai emaknye.. mmg rase tak best laa.. rase mcm anak kite ni menyusahkan dia jek.. 

pernah skali tu kat ofis dpt msg.. dia suruh balik cepat sikit.. iris mengamok jek.. time tu aku tgh training.. terus aku tak focus.. terus rase nak menangis and tak tenteram.. sampai trainer tu pon boleh notice aku tibe2 berubah.. so aku ckp aku kene balik sbb anak aku buat hal.. 

masa sebelom aku masok projek ni.. aku selalu hantar iris tghari.. petang dlm 5.30pm dah balik.. mmg flexible la.. so aku rasa maybe dia dah biase dgn timing aku yg selalu flexible.. ada masalah sikit je dia da msg.. dia nak keluar ke.. dia msg je suruh aku balik awal.. nak tak nak mmg terpakse laa blk awal kan.. 

hmmmm aku bersaba je ni.. dengan harapan.. lepas iris dah masok 5bulan.. dia boleh behave sikit and tak menyusahkan org.. :( pernah je terfikir nak cari babysitter lain.. tp tu laa.. aku mmg tak ragu2 akak ni jage.. cuma dia mintak2 utk memudahkan kerje dia.. dan selalu ckp seolah2 susah nak jaga.. tp tak pernah laa dia ckp tak sanggup nak jaga.. aku pon kurang yakin kalau dpt babysitter baru boleh settle kan masalah.. mungkin lg teruk.. mungkin... 


sekian luahan perasaan.. mungkin akak tu tak bermaksud ape2 pon.. aku je over sensitif.. almost hari2 dengar benda tak best pasal anak sendiri.. susah jugak nak buat2 pekak.. 

sebagai penutup.. ni lah wajah latest kesayangan beta :)