Lilypie Third Birthday tickers

l.u.a.h.a.n~s.e.o.r.a.n.g~m.u.m.m.y

Tuesday, October 9, 2012

mukadimah...

sempena status baru aku sebagai mummy.. aku berazam untuk buat entry in bahasa yang lebih proper.. if terlepas sikit2 tu.. kire cincai laa.. sebelom ni selalunya aku taip ikot cara aku cakap.. contohnye.. aku tgh men gem (aku tengah main game).. bile pikir2 balik.. aku meluat dengan bahasa budak2 sekolah zaman sekarang.. alaaa yg asyik dok jew jew tu.. automatik rase nak lempang.. contohnye.. napew? tak bley makan keww?.. huhh sakit jiwa.. dan aku pon terpikir.. kalau laa ade org tua yg baca blog aku.. mesti dia meluat rase nak lempang gak kan.. sbb bahase tahpape.. hehehe nak tulis mukadimah ni pon dah berape kali aku backspace.. sbb asyik tersalah jek.. 

mukadimah end...

dah lama aku tak story2.. mula2 nak story pasal kerja.. now aku dah join projek.. sebelom ni mmg sgt heaven.. pegi keje sukehati.. balik keje sukehati.. tanak dtg langsong pon sukehati.. gaji tetap masuk.. tp sekarang.. sejak masuk projek ni.. aku sampai ofis lebih kurang pukul 8.. sbb nak balik pukul 6 punye pasal.. projek ni client bayar utk kitorg bekerje 9jam tak termasuk waktu lunch.. hmmmppphh.. first week join.. mmg lemau je.. ngantok tak terkata.. now dah ok dah.. takat keje 10jam.. no problem laahh!!

now nak cerite pasal babysitter pulak.. aku agak bernasib baik sbb babysitter kat sebelah ofis jek.. aku mmg tak ragu2 utk hantar iris kat situ sbb akak tu dah jaga member aku punye anak jugak.. so mase first time hantar iris.. aku budget aku akan nangis.. tp tak.. bole maintain lg.. mmg aku rase percaye laa kat akak tu.. cuma risau laa kalau2 iris buat perangai and akak tu tak sanggup nak jaga.. 

tapi.. yg kadang  buat aku stress.. awal2 akak tu suruh aku beli bouncer.. so aku dah beli.. pastu dah lame2 sikit.. dia ckp iris dah tak nak duduk.. mintak belikan buai pulak.. so ok.. aku mmg tak nak menyusahkan akak tu.. sbb aku sekarang dah masuk pagi balik ptg kan.. so beli laa buai plak.. pastu sekarang.. dia hint2 suruh aku beli bumbo seat pulak.. sbb iris takmau baring.. 


ni la rupa bumbo seat tu.. source : google

bouncer aku beli dulu.. tak ingat dah either rm199 or rm99.. buai pulak habis dalam rm280 sebab beli yg motor tu.. automatik enjut.. bumbo seat tu pulak harge rm199.90.. bukannye takat rm50 inggit.. dah laa baru2 ni kereta yg aku selalu bawak tu habis bateri.. rm200 melayang.. semalam plak kelisa pon habis bateri.. tak repair lagi tu.. dugaan sungguh.. tp suami cakap beli je laa bumbo seat tu.. sbb taknak menyusahkan akak tu.. dia yg jage anak kite kan.. hmmmmm

satu lg yg menganggu mental aku.. everytime jemput iris je.. mesti ade je bende tak best dia cakap pasal iris.. sedih laa jugak.. tp aku senyum je.. 

dia cakap.. iris ni lembik.. baru tepuk main2 pon dah menangis.. tak biase ganas2.. iris tak mau tengok tv.. iris menangis mcm kene dera.. iris asyik nak berpegang je.. baru lambung sikit dah nangis.. anak dia sergah pon iris nangis.. and macam2 lg laa.. sebagai emaknye.. mmg rase tak best laa.. rase mcm anak kite ni menyusahkan dia jek.. 

pernah skali tu kat ofis dpt msg.. dia suruh balik cepat sikit.. iris mengamok jek.. time tu aku tgh training.. terus aku tak focus.. terus rase nak menangis and tak tenteram.. sampai trainer tu pon boleh notice aku tibe2 berubah.. so aku ckp aku kene balik sbb anak aku buat hal.. 

masa sebelom aku masok projek ni.. aku selalu hantar iris tghari.. petang dlm 5.30pm dah balik.. mmg flexible la.. so aku rasa maybe dia dah biase dgn timing aku yg selalu flexible.. ada masalah sikit je dia da msg.. dia nak keluar ke.. dia msg je suruh aku balik awal.. nak tak nak mmg terpakse laa blk awal kan.. 

hmmmm aku bersaba je ni.. dengan harapan.. lepas iris dah masok 5bulan.. dia boleh behave sikit and tak menyusahkan org.. :( pernah je terfikir nak cari babysitter lain.. tp tu laa.. aku mmg tak ragu2 akak ni jage.. cuma dia mintak2 utk memudahkan kerje dia.. dan selalu ckp seolah2 susah nak jaga.. tp tak pernah laa dia ckp tak sanggup nak jaga.. aku pon kurang yakin kalau dpt babysitter baru boleh settle kan masalah.. mungkin lg teruk.. mungkin... 


sekian luahan perasaan.. mungkin akak tu tak bermaksud ape2 pon.. aku je over sensitif.. almost hari2 dengar benda tak best pasal anak sendiri.. susah jugak nak buat2 pekak.. 

sebagai penutup.. ni lah wajah latest kesayangan beta :)






4 comments:

  1. dik aduhai benarnya nak tido dah 1/2 jam td lps baca entry nih tpkan dkt kepala ni boleh terfikir pulak pasal cengkadak pengasuh iris tu
    dik kalu ikut pengalaman akk kan org yg gitu dia mcm cari penyebab apa apa je pasal mengasuh ni
    mungkin nak up byaran asuh ke atau apa je agendanya
    dik cari je taska tp jengok2lah dulu keadaan taska tu
    mcm masa akk duk di s.alam dulu habis jelajah taska aktiviti suasana persekitaran lpas tu pekerja2 taska lps tu jumpa pemilik taska bila
    dah puashati akk pun hantarlah anak ke taska tu
    tak best klau org drop pasal anak ni lg satu kita lg tahu ragam anak kan?
    nak keja pun tak tenteram kalau asyik fkirkan keadaan dan di ganggu oleh pengasuh ni
    cari pengasuh lain untuk iris kesianlah pulak si comel tu
    oklah dik ngantuk dah ni pedih mata nak tido
    beri yg terbaik untuk iris yup
    alaaaaa...chomel tu x ada muka pun mcm nakal dan susah dijaga
    kesian iris....

    ReplyDelete
  2. oloh sian iris..maybe dia dh biasa ngan waktu flexible ko tu la kot kan..hopefully getting better..memang x best pon dgr bile org ckp tak best pasal anak kite..nasib baik ko sebelah tmpt dia kan..so far minum susu iris ok je kan..

    ReplyDelete
  3. wow so expensive, that bumbo seat! plus bouncer and buai! macam tak experience je babysitter. orang dulu2 jaga anak ramai pun ok without all these expensive gadgets?!
    we pray that iris will get a good babysitter. doa ibu. insyaAllah.

    ozim :)

    ReplyDelete
  4. yup...try la cari tempat lain..iris pun dah besar skit, bole la nk survey taska yg elok...
    siap mintak bimbo seat? wah..first time aku dgr ni...

    ReplyDelete