Lilypie Third Birthday tickers

n.o.t.e~t.o~s.e.l.f

Friday, October 19, 2012


membebel secara random..

manusia ni kan memang ade sifat pelupa.. sesiapa yang berani mengaku tak pernah lupe tu sah2 penipu besar.. kan? harini aku saje nak bebel.. pasal manusia ni kadang2 lupa..

manusia lupa yang manusia dijadikan unik.. ade taste masing2.. ade perangai masing.. ade selera tekak masing2.. bila diorang lupa.. diorang nak suruh orang lain ikut taste diorang.. or diorang expect orang lain suka dengan apa yang diorang suka..

susah weh kalau manusia ni taste sama jek.. tukang kedai kene jual baju design sama berjuta2.. sebab semua orang suka design sama kan.. kalau kat foodcourt pulak.. semua kedai jual makanan yg sama.. @_@

imagine pulak kalau kita semua perangai sama jek.. mungkin aman kalau semua pon perangai sejuk.. takda ego.. happy je.. tp kalau semua kepala nak panas jek.. emo.. fuhhhh.. ape akan jadi?

aku bukan apa.. contoh bila aku cakap aku tak suka makan bawang.. merah putih besar kecik semua aku tak suka.. bukan laa saja2 tak suka.. pernah je aku try makan.. akibatnye aku rasa nak muntah sampai 3 4 jam.. aku tak bole handle bau yg tengiang2 dlm mulut tu.. peninggg.. tp nnt ada manusia yg lupa.. nak paksa aku makan jugak.. sibuk cakap ruggiiii woo tak makan bawang.. baik utk kesihatan.. sedap.. manis.. itu tekak engkau.. penah jugak jumpa dengan org yg bising2 aku tak makan itu ini.. tp bile org tu tak mkn apa yg aku mkn.. aku ckp aa sedap.. rugi woo tak try.. tau pulak dia nak bantah.. tau pulak nak ckp benda tu tak sedap.. apsal tekak aku rase sedap ko rasa tak sedap?? haa jawab sekarang!

pastu satu lg.. bila manusia lupa taste kita tak sama.. kadang2 dia terlalu lantang nak bagi pendapat sampai lupa perasaan org lain.. contohnye.. aku cakap laki aku muka macam aaron aziz.. ini contoh yee.. nnt org yg pelupa ni laju je cakap.. eh tak sama laa.. laki ko tak hensem.. tp aaron aziz pon tak hensem gak.. weii sapa cakap aaron aziz tak hensem?? huhhh kecik ati aku.. tak pon.. katakan laa aku ade admirer sorang laki ni.. pastu dia nak ckp ahh tak hensem laa.. dah tu takkan laa aku kene minat laki yg sama kan.. jawabnya bermadu laa kita.. ada berani??

so senang cite.. manusia ni unik.. selera tak sama.. maybe aku suka baju plain.. ko suka corak bunga2.. so bagus laa.. takde laa kite nak berebut beli benda yg sama kan.. dan kalau lelaki atau perempuan pilihan org tu tak hensem/cantik dimata kita.. biarlah.. respek laa pilihan mereka.. tak perlu nak paksa org suka apa yg kita suka.. berebut lagi susah nanti..

sebenarnya ni utk peringatan diri sendiri.. yg mungkin kadang2 lantang gak mengomen.. :)

by the way.. dah update ni.. takkan laa tak cite pasal iris kan.. hehhehe.. iris dah 5 bulan.. alhamdulillah.. selama yg aku tau.. dia masih lagi exclusively minum susu ibu.. eh kecuali masa akikah dia dah disumbat buat kurma madu n air zamzam.. and aritu pon ada sekali aku bg air zamzam jugak.. saja2.. cukup 6 bulan nnt iris dah boleh makan.. tp rasa tak saba jugak nak menyuap ni..

semalam.. suami baru sampai dr kerje.. iris terus tegedik2 nak pergi kat daddy dia.. tp daddy dia tak amik.. pastu iris siap nak nangis.. wooo dah pandaiii.. sekarang ni pon dah pandai bergolek2 mcm cerita hindustan.. so memang bahaya kalau biar dia atas katil sorg2.. 


iris dengan bumbo seat.. 



omnomnom

gamba harini.. main cak2


sekian.. 

:)

l.u.a.h.a.n~s.e.o.r.a.n.g~m.u.m.m.y

Tuesday, October 9, 2012

mukadimah...

sempena status baru aku sebagai mummy.. aku berazam untuk buat entry in bahasa yang lebih proper.. if terlepas sikit2 tu.. kire cincai laa.. sebelom ni selalunya aku taip ikot cara aku cakap.. contohnye.. aku tgh men gem (aku tengah main game).. bile pikir2 balik.. aku meluat dengan bahasa budak2 sekolah zaman sekarang.. alaaa yg asyik dok jew jew tu.. automatik rase nak lempang.. contohnye.. napew? tak bley makan keww?.. huhh sakit jiwa.. dan aku pon terpikir.. kalau laa ade org tua yg baca blog aku.. mesti dia meluat rase nak lempang gak kan.. sbb bahase tahpape.. hehehe nak tulis mukadimah ni pon dah berape kali aku backspace.. sbb asyik tersalah jek.. 

mukadimah end...

dah lama aku tak story2.. mula2 nak story pasal kerja.. now aku dah join projek.. sebelom ni mmg sgt heaven.. pegi keje sukehati.. balik keje sukehati.. tanak dtg langsong pon sukehati.. gaji tetap masuk.. tp sekarang.. sejak masuk projek ni.. aku sampai ofis lebih kurang pukul 8.. sbb nak balik pukul 6 punye pasal.. projek ni client bayar utk kitorg bekerje 9jam tak termasuk waktu lunch.. hmmmppphh.. first week join.. mmg lemau je.. ngantok tak terkata.. now dah ok dah.. takat keje 10jam.. no problem laahh!!

now nak cerite pasal babysitter pulak.. aku agak bernasib baik sbb babysitter kat sebelah ofis jek.. aku mmg tak ragu2 utk hantar iris kat situ sbb akak tu dah jaga member aku punye anak jugak.. so mase first time hantar iris.. aku budget aku akan nangis.. tp tak.. bole maintain lg.. mmg aku rase percaye laa kat akak tu.. cuma risau laa kalau2 iris buat perangai and akak tu tak sanggup nak jaga.. 

tapi.. yg kadang  buat aku stress.. awal2 akak tu suruh aku beli bouncer.. so aku dah beli.. pastu dah lame2 sikit.. dia ckp iris dah tak nak duduk.. mintak belikan buai pulak.. so ok.. aku mmg tak nak menyusahkan akak tu.. sbb aku sekarang dah masuk pagi balik ptg kan.. so beli laa buai plak.. pastu sekarang.. dia hint2 suruh aku beli bumbo seat pulak.. sbb iris takmau baring.. 


ni la rupa bumbo seat tu.. source : google

bouncer aku beli dulu.. tak ingat dah either rm199 or rm99.. buai pulak habis dalam rm280 sebab beli yg motor tu.. automatik enjut.. bumbo seat tu pulak harge rm199.90.. bukannye takat rm50 inggit.. dah laa baru2 ni kereta yg aku selalu bawak tu habis bateri.. rm200 melayang.. semalam plak kelisa pon habis bateri.. tak repair lagi tu.. dugaan sungguh.. tp suami cakap beli je laa bumbo seat tu.. sbb taknak menyusahkan akak tu.. dia yg jage anak kite kan.. hmmmmm

satu lg yg menganggu mental aku.. everytime jemput iris je.. mesti ade je bende tak best dia cakap pasal iris.. sedih laa jugak.. tp aku senyum je.. 

dia cakap.. iris ni lembik.. baru tepuk main2 pon dah menangis.. tak biase ganas2.. iris tak mau tengok tv.. iris menangis mcm kene dera.. iris asyik nak berpegang je.. baru lambung sikit dah nangis.. anak dia sergah pon iris nangis.. and macam2 lg laa.. sebagai emaknye.. mmg rase tak best laa.. rase mcm anak kite ni menyusahkan dia jek.. 

pernah skali tu kat ofis dpt msg.. dia suruh balik cepat sikit.. iris mengamok jek.. time tu aku tgh training.. terus aku tak focus.. terus rase nak menangis and tak tenteram.. sampai trainer tu pon boleh notice aku tibe2 berubah.. so aku ckp aku kene balik sbb anak aku buat hal.. 

masa sebelom aku masok projek ni.. aku selalu hantar iris tghari.. petang dlm 5.30pm dah balik.. mmg flexible la.. so aku rasa maybe dia dah biase dgn timing aku yg selalu flexible.. ada masalah sikit je dia da msg.. dia nak keluar ke.. dia msg je suruh aku balik awal.. nak tak nak mmg terpakse laa blk awal kan.. 

hmmmm aku bersaba je ni.. dengan harapan.. lepas iris dah masok 5bulan.. dia boleh behave sikit and tak menyusahkan org.. :( pernah je terfikir nak cari babysitter lain.. tp tu laa.. aku mmg tak ragu2 akak ni jage.. cuma dia mintak2 utk memudahkan kerje dia.. dan selalu ckp seolah2 susah nak jaga.. tp tak pernah laa dia ckp tak sanggup nak jaga.. aku pon kurang yakin kalau dpt babysitter baru boleh settle kan masalah.. mungkin lg teruk.. mungkin... 


sekian luahan perasaan.. mungkin akak tu tak bermaksud ape2 pon.. aku je over sensitif.. almost hari2 dengar benda tak best pasal anak sendiri.. susah jugak nak buat2 pekak.. 

sebagai penutup.. ni lah wajah latest kesayangan beta :)






i.r.i.s~p.u.n.y.e~u.p.d.a.t.e

Sunday, October 7, 2012

*baru punye dashboard ni.. bile aku pilih font size normal.. halus sgt.. bile amek large.. besor sgt.. tade size yg mcm aku slalu gune.. jd kaedahnye.. lantok laa dia besor2.. senang org rabun nak bace kan?

-cobaan pertama-

assalamualaikumm...

fuhhh fuhhhh.. buang habuk skitt..

siann blog ni lame tak update.. last update mase iris sbulan.. skang iris da 4bulan stengah.. punye  laa lame tak masok blogger.com.. tibe2 da tuka layout baru.. dan saye tak suke.. tak suke... normal laa.. bende baru.. tak biase.. pening2 lg.. lame2 suke la kot.. tu pon kalo rajin update blog..



-cobaan kedua- 
byk nak cite.. tp asyik laa tade mase nak update.. ni pon di sbbkn update harini.. maka tersidai lg laa baju yg aku basuh smlm.. haa bape hari dah sidai.. tak lipat2 lg..

pastu skang ni nak siapkn satu entry pon amik mase 2 3 hari.. baru tulih 2 3 line.. da terbantut kene wat keje lain.. pastu sambung esok.. pastu blurr tatau cane nak sambung.. pastu tekedip2 mate ngadap screen ni pk ape nak cite..

cite psl iris lahh..

mase iris 2 bulan.. 5.9kg



once in a blue moon.. iris bole pusing badan sendiri.. tekejut gak.. igtkan da pandai meniarap..


pastu iris da start pandai borak.. punye laa excited bile dgr dia ckp sorg2.. huhuhu lg ape ek.. ishh ni laa akibatnye tak update awal2.. da lupe ape perkembangan iris dulu..haa dia da start senyum2 skit.. haa tu je yg aku igt.. 

-cobaan ketiga- 3 oct 2012
haaa.. mase cobaan 1 dulu.. iris 4bulan stengah.. skang dah nak masok 5bln dah.. tak siap2 lg satu entry.. paraahhh.. 

ni plak mase iris 3bulan.. 7.2kg
-smakin rajin senyum.. 
-smakin byk pokpek pokpek..
-bole meniarap sikit2.. tp tak lame.. 
-da terer angkat kpale.. tp mcm berat2 lg.. 
-da pandai pegang mainan
-kadang2 dpt dgr dia gelak tekekeh.. tp 2 harkat jek.. itupon setelah berhempas pulas nak buat dia gelak..



pakai bip.. sbb air lior mcm air paip.. 





suke isap jari.. tp main2 jek.. bukan isap yg sampai telelap tidor tu.. 


ni muke bgn tdo.. 

iris 4 bulan..7.5kg
-pandai mengamok jugak..
-dah pandai meniarap.. n bole tahan kepale lame2.. and bole reverse gak..huhu
-makan segale bende yg dipegang
-dah pandai control pegerakan tangan
-dah capai kaki.. sikit lg nak masok mulut..
-bile panggil name dia toleh.. tatau laa dia da tau name dia iris or sbb dia dgr bunyi org ckp.. 

-cobaan ke-empat-
fuhh.. 4 kali dah try nak siapkan entry ni.. lupe plak nak letak date utk setiap cobaan.. punye laa susah nak siapkan satu entry skang.. 

nahhh lambakan gamba iris mase 4 bln.. 




like a boss.. 
my fav pic so far.. 

bergumbira main air lior..

ni gamba mase 3oct yg spatutnye nak siapkan entry ni.. hmmppphh.. 

begamba dengan bip baru.. anda bole dptkannye di fb cutie baby closet.. ehh sempat iklan.. 

dan laasssttt skali..... 

mummy pon nak enteprem gak.. hehehe

alhamdulillahh.. bejaye siapkan satu entry.. harap2 lepas ni dpt tingkatkan peng-update-pan entry.. bape kali harap dah ni.. 

lg 5 hari iris nak masok 5bulan.. lepas ni da bole mkn.. wuhuuu ini bermakne lepas ni kene gigih siapkan mknan iris plak.. huaaaaa..