Lilypie Third Birthday tickers

p.u.s.h.h.h.h~p.u.s.h.h.h.h.!

Monday, June 11, 2012

10May2012 - Khamis

-around 2pm kot
aku rase sgt malas nak gi keje.. so aku siap2.. tghari anta suami gi keje.. dia tapaukan mknan utk lunch aku iaitu nasik ayam.. pastu tros gi giant equine park.. motif utama.. nak bli coolblog.. wahaha.. sampai giant.. aku singgah kedai utk tapau nasi grg pataya plak.. yg ni utk mkn mlm.. sbb nnt malas nak kuar dah.. then slow2 jln naik atas.. order coolblog.. 'saye nak oreo pepermint satu.. dgn chocolate pepermint satu'.. sbb motif nak mkn puas2.. haruslaa bli 2 terus.. then dah setel tapau sume.. blk umah.. lunch laa nasik ayam ngan oreo pepermint.. mlm plak dinner ns grg pataya ngan chocolate pepermint.. puass ati akuuu..

-1230am
1230 am ok.. not pm.. kuar gi jemput suami blk keje.. gigih tak?

pastu da sampai umah.. aku rase takle lelap plak.. terdetik gak kat hati.. nak branak dah ke ni? tp tak rase pape pon.. soo wat tatau je la kn..


11May2012 - Jumaat

-930am
arini aku mmg ade check up kol 11am.. aku terjage.. tibe2 perut rase memulas2.. mcm nak cirit tu.. tp aku baring lg.. pastu sakit lg..

-945am
rase mcm takle tahan.. aku pon tros bgn.. masok toilet.. duduk n tunggu2.. tak kuar pape pon.. so gosok gigi aaa plak.. pastu nak mandi.. tibe2 rase lain mcm.. tgk2 da turun tande darah sikit.. soo aku pon tarik nafas dlm2.. remain calm okeii.. bukak pintu sikit.. aku ckp kat suami.. 'bgn laa.. packing2.. dah mcm kuar tanda ni'.. then aku pon sambung mandi lame2 skit.. sbb aku ade bace salah satu petua nak senang branak.. kene mandi air sejuk so that meransang baby utk keluar cepat.. lepas mandi.. sambil kejap2 sakit contraction tu.. sambung lg packing slow2..

-1030am
otw nak gi hospital tu.. aku nak bli air susu dutchlady stoberi.. tp da telepas stesen minyak.. pasrah je laa.. aku pon sempat laa mkn kurma sebijik buat alas perut.. sebijik jeee.. dlm kete mulut da tekumat kamit gak.. bace doa nabi yunus.. mental mmg control abih2 aaa utk bertenang jek.. then sempat bace surah maryam.. tu pon bape ayat je.. contraction time ni ade laa selang 5 ke 7 minit..

-11am
sampai hospital.. aku pon bejalan laa sendiri naik lift sume mcm nak gi check up biase.. sampai kaunter register tu aku ckp.. 'saye ade appointment kol 11 ni.. tp pg td da turun darah sikit'.. then org tu pon soh aku duduk dulu.. tros laa wat procedure cam biase.. amik blood pressure.. timbang berat.. berat aku time tu 69kg.. before pregnant 50kg.. bejaye control utk tak cecah kenaikan sebanyak 20kg.. huhhuhu ok sambung blk.. then aku ckp laa.. aku nye contraction da selang 5-7 minit.. nurse2 kat situ plak klam kabut soh aku gi labour room.. then aku ckp tape la kot.. sbb mmg nak jumpe doc.. soo tunggu doc laa kan..

smentare tunggu turn nak jumpe doc

-11.07am
derang soh aku wat ctg dulu.. monitor contraction.. sakit2 tu sempat laa aku berwatsapp ngan member2 sume.. ade laa nak dkt stengah jam jugak..

tgh wat ctg..

-1130am
lepas da setel ctg.. masok laa bilik doc..n then aku bgtau laa da ade tande sikit.. doc ckp.. 'ok.. kalo camtu arini tak payah scan laa.. kite buat cek bukaan terus'.. @_@ cuakkk okei.. maka berbaringlaa aku kat katil dlm bilik doc tu.. zasss doc seluk.. sakeeetttttt... 'waahhh.. guess how many cm?.. 6cm already.. so u pegi labour room terus laa..' ... then doc pon call org kat labour room.. dgn cerianye dia ckp.. 'ok.. i got present for u.. 6cm already.. so u prepare the room lah.. blablablaa..'.. 'maybe ptg nnt kot u deliver.. around 4pm ke 5pm ke..'.. wahh lame lg nak tahan sakit ni.. aku plak terus mcm takle nak jln.. terus kene naik wheelchair.. then sakit2 tu.. tunggu plak kat depan kaunter registration.. nak amik form2 ape tah.. time tu mmg rase contraction lg kerap.. tp muke control.. pejam mate.. kat situ da la ramai org tgh tunggu check up.. tanak laa aku takot kan derang kan kalo aku wat muke sakit gile.. huhuhu

-around 12pm
sampai labour room.. bilik pon mcm tak ready lg.. terus aku duduk atas katil.. betenang jap.. suami time tu kene isi2 borang.. then nurse tu ckp nak masokkan air utk aku buang segale isi perut.. igtkan tube kecik mcm boh kat budak2 tu.. tp besar laa jugak botol nye.. hampir same ngan botol mineral 150ml kot kalo tak salah aku.. hahahha dah laa mule2 dia masokkan.. laju je air tu mcm terkeluar balik.. nurse mcm pelik.. 'ehh u ni tak tarik nafas betul2..' sambil ambik 2nd botol.. picit lg.. pastu dia soh relek dulu.. aku ckp takle tahan.. rase nak tekeluar sgt dah ni.. hahah then dia soh aku pegi toilet.. klam kabut aku gi toilet.. kuarkan segale isi perut.. fuhh fuhhh bile rase kosong tu.. tibe2 rase mcm nak branak plak.. perut tu berombak mcm menekan ke bawah..

aku da bising2 dlm toilet ni.. kelam kabut dtg 2 org nurse.. aku dah tak pedulik time tu.. 'cepat laa bogelkn aku.. cepat tuka baju.. cepattt..' haa itu perasaan dlm hati laa.. tade laa aku jerit kat derang.. cepat2 dok atas katil balik.. bile dtg sakit tu.. aku mmg takle control.. mmg jerit aa.. nurse plak ckp jgn teran.. suami plak dah klam kabut.. mane nak isi borang.. mane nak tgk aku yg da jerit2 ni.. hahaha

pastu aku ckp.. takle tahan dah.. then nurse tu pn ckp..'ok2.. i'll call doc now..'.. 'cepat skittt. sakettt'.. 'ok2.. u sedut gas ni dulu..'.. lepas da bg gas.. aku sedut mcm org tak cukop napas.. lepas aku da high sikit.. nurse nak cucuk jarum kat tangan kiri aku.. dia soh genggam tangan.. tp aku mcm takle nak register kat otak cemane nak genggam tu.. mmg otak konfius laa.. pastu mcm kene focus betul2.. then tutup tangan.. haaa baru dpt genggam..

tak lame lepas tu doc dtg.. 'harina.. cepatnye... i tot ptg nnt baru baby nak keluar..'.. wahhh tade mase dah ni doc.. nak kuar skang nii.. hahaha kalo laa sempat aku jawab camtu kan.. aku tak suke sedut gas tu sgt.. sbb buatkan aku takle nak focus.. derang ckp lepas kan je.. jgn teran kat tekak.. tp punye kuat aku teran kat tekak.. perit gak aaa.. bile focus betul2.. angkat kepale sikit.. dengar sume org punye support..'ok2.. dah betul tu.. pushh pushh.. kepale tunduk sikit.. tgk doc.. push lame2.. berakkk jekk'.. then contraction ilang.. relek.. amik napas.. tibe2 sakit balik..'ok kamon.. kamon.. push kuat2.. lame2..'.. 'dah nampak kpale baby ke blom doc?'.. hahh sempat aku tanye.. 'dah nampak dah.. sikit lg..'.. ok smangat dtg blk.. bismillahh.. then push lg.. kpale baby da kuar.. then final push..

-1231pm
kuar laa baby.. fuuhhhh.. ilang terus sakit.. tp kepenatan.. derang letak baby kat atas badan aku.. soh pegang.. tp mule2 aku tak pegang.. sbb penat sgt.. lepas tu aku pegang badan baby dlm temengah2 tu.. aku ckp subhanallah je byk kali.. alhamdulillahh.. lega yg teramat sgt.. then derang soh suami pakai glove.. gunting tali pusat baby.. :)



pastu sambil doc menjahit luke2.. baby dah bersihkan sikit.. dgr suami azan kat baby.. ahhh rase nak nangis.. terharu.. tp terganggu.. sbb sakit jugak kene jahit tu.. tibe2 rase kene jahit lg sakit dr branak.. huhuhu then derang soh aku sedut gas tu lg.. kalini mmg aku sedut puas2.. sampai pening.. hahah tp still rase gak mcm kene gigit2 semut tu..

then dah selesai sume.. aku ckp lapaa... tak sempat breakfast pon td.. huhuhu terus laa dpt order mknan utk lunch.. then ramai nurse2 kat situ tanye.. 'u ade minum air selusuh ke mlm td?'.. 'cepatnye u beranak.. mcm tsunami.. minum air selusuh ke?'... jawapan aku bg.. 'tak sempaatttt..' huhu mmg tak sempat.. akar fatimah yg aku dpt pon tak sempat nak rendam.. air selusuh tak sempat buat.. air zamzam pon tak sempat minum..

overall.. aku sgt2 bersyukur sbb aku tak rase sakit yg lame.. alhamdulillahhhh..

day 4..

day 6..

25 may 2012

2 june 2012

and today iris dah sbulan pon..

11 june 2012

10 comments:

  1. alhamdulillah...smooth sungguh perjalanan melahirkan Iris ni...
    semoga menjadi anak yg solehah yer..

    to reen, dh get back to shape? hihihih

    ReplyDelete
  2. alhamdulillahhh...n ammmiinnn.. insyaAllahh...

    shape? on the wayyyy.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. Congratulation.

    Such a beautiful baby.

    Alhamdulillah


    ** dtg Dari blog al-lavendari. :)

    ReplyDelete
  4. salam. tahniah..sungguh comel baby...rambut lebat...kulit gebu... :)

    abis, sape makan coolblog tu? :D

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...selamat...

    Syukur jugak Allah beri mudah bersalin tak le trauma untuk anak seterusnya.

    Singgah sini dari blog Tuan Jahi hamzah (Al-Lavendari).

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah senang sis beranak kan iris..

    comel..

    eii best la baca cite org beranak ni..tapi sian plak dengar..sakit..

    kita pulak yang ngilu..tapi memori yang best kan..akak nampak macam sempoi jer..bleh tangkap gamba lagi..

    kalo eka ler,,nanges dah tu..kikiki

    ReplyDelete
  7. salam reenDu.
    akak lompat dari blog al-lavendari.. heee..

    sakit kan masa jahit tu.. akak dulu sampai pegang tangan doc suh berenti jahit sebab sakit sangat.. hehe.. pelik jugak bila ada orang kata jahit tak sakit..

    semoga iris jadi anak yang soleh..

    ReplyDelete
  8. deru ombak - thanks.. alhamdulillahh :)

    gadis bunge - thanks.. :) coolblog tu dah slamat saye mkn satu utk lunch n satu utk dinner.. huhu

    junAina - alhamdulillah.. harap2 yg akan dtg lg dipermudahkan.. insyaAllahh.. :)

    Cik Eka - alhamdulillah.. senang2 pon tetap rase sakit dia.. hehehe nak nangis pon tak sempat.. sbb sumenye berlaku agak pantas..

    anaa - tu laa.. rase laa jugak.. before ni member2 ckp lepas branak tu tak rase dah kene jahit.. tipu!

    amiinn.. :)

    ReplyDelete
  9. ooo aku ingatkan ko start sakit masa jumpe doc..rupenye mmg dh ade tanda ek..kebetulan plak checkup pagi tu..untung nye mudah sgt bersalin..tp mmg cam nak berak kan?hahaha

    ReplyDelete
  10. lisa - alhamdulillah laa.. hehhe yup.. mmg mcm nak cirit jekk.. seb baik aku tak tunggu je kat dlm toilet umah tu.. uhuhu

    ReplyDelete