Lilypie Third Birthday tickers

6~m.o~i.r.i.s

Monday, December 3, 2012

assalamualaikum.. :)

iris sekarang dah 6 bulan.. lagi 8 hari nak masuk 7 bulan.. owh pantasnya masa berlari.. kalini entry ala2 cerita bergambar.. tapi sebelum tu.. terima kasih banyak banyak banyak kepada semua yg bagi feedback pasal entry aku sebelum ni.. yg cerita pasal babysitter iris tu.. yg komen kat blog ni dan jugak yg komen kat group facebook kite2 aje tu.. banyakk sgt komen kat facebook tu sempat baca separuh kot.. tp kesimpulannye semua nak aku tukar babysitter.. thank you sooooo much atas pandangan tu.. walaupun kita tak kenal.. tp ramai yg concern dengan iris.. alhamdulillah.. 

actually haritu dah nak sejuk hati dah.. sebab rasa macam ok pulak.. tapi baru nak sejuk pungkoq.. kes pampers kekuningan jadi lagi.. soo tak fikir panjang lg dah.. mmg nak register iris kat tempat baru.. next time aku revealkan kat mane tempat tu.. dah register baru cite.. 

woraitt.. back to iris.. sepanjang 6 bulan ni.. ape iris dah bole buat?? 



masok je 6 bulan terus dapat main laptop.. fuii.. 

kadang2 tido meniarap

semakin susah nak ambik gambar

suka membuli ibu dan bapa

adehh kene tarik telinga!

dah bole duduk without support.. kadang2 tumbang jugak.. 

 dah makaaannnn... 

omnomnomnom

bole multitask.. bermain sambil tido.. kau mampu?

tidor berposing


dah boleh pergi shopping sorang2

ni gambar tghari tadi.. si mulut muncung ni on the way balik rumah.. eh kenapa??

sebab dia demam :( ni laa first time dia demam.. tapi mujur tak teruk sgt.. still bole main2 lagi. tp banyak jugak merengek.. 

penutup entry.. saksikan kehebatan iris multitask.. :P

h.o.w~m.u.m.m.y.?

Monday, November 12, 2012

macam mana ek? macam mana?? kalau korang lah kan.. hmmmmm

begini kisahnye..

sebelum ni aku penah cerita pasal baby sitter iris yang selalu cakap itu ini.. ada je benda tak kena dengan iris kan.. sampai buat aku terfikir.. teruk sangat ke iris ni? sampai ada satu hari ni aku memang dah kecik hati sangat dengan akak ni.. lepas ambik iris.. drive sambil ketap bibir (read: nangis)..  macam dah tawar hati laa.. dah fikir memang nak cari tempat baru..

tapi.. lepas tu..since lepas raya haji kot.. time ambik iris.. akak tu dah tak cakap negative pasal iris sangat.. bila hantar iris pagi2.. dia tengok muka akak tu.. dia senyum.. time petang pon ok.. aku dah sejuk hati balik.. rasa macam ok je laa akak ni.. tahan je laa telinga.. takda apa2 la tu.. tapi dalam sejuk hati tu.. ada satu benda yg spoil sebenarnya.. aku cuba pejam mata jek.. benda tu ialah.. hmmmmm

selalunya sampai rumah.. main2 jap dengan iris.. pastu magrib dia mesti nak minum and tido.. lepas dia da bangun tido baru aku mandikan, by that time dah almost pukul 9.. and dukacita laa bila almost everytime nak tukar pampers tu.. mesti ada bekas2 kuning berak.. tatau laa berak yg pukul berapa punya.. tp macam lap gitu2 je and terus pakai pampers.. so kuning2 tu still melekat.. dalam 2 minggu jugak laa dah macam ni.. aku buat2 tak nampak je lagi ni.. 

harini.. all the way from cyber iris mengamuk dalam kereta.. aku nak bawak dia gi klinik sebenarnya.. untuk cucuk 6 bulan.. dia mengamok2 tu aku biar je.. selalunye kejap je pastu dia tido.. tp ni mengamok sakan.. padahal dah kat trafic light nak ke seri kembangan dah.. terus aku kuar balik n balik rumah.. pendekkan cerita.. sampai rumah aku nak bagi iris minum macam biasa laa.. tapi tergerak hati nak check pampers dulu.. bukak je terus nampak ade semut kecik yg kalau gigit tu macam semut api gigit.. kesan kuning2 pon ada :( .. 

tak tau lah ada kena mengena semut tu dengan iris mengamok ke tak.. tapi.. macam mana ek?

nak tanya akak tu ke cemana dia cuci iris?cari tempat baru?tutup mata?

iris mengenang nasib.. tsskk tssskk 

n.o.t.e~t.o~s.e.l.f

Friday, October 19, 2012


membebel secara random..

manusia ni kan memang ade sifat pelupa.. sesiapa yang berani mengaku tak pernah lupe tu sah2 penipu besar.. kan? harini aku saje nak bebel.. pasal manusia ni kadang2 lupa..

manusia lupa yang manusia dijadikan unik.. ade taste masing2.. ade perangai masing.. ade selera tekak masing2.. bila diorang lupa.. diorang nak suruh orang lain ikut taste diorang.. or diorang expect orang lain suka dengan apa yang diorang suka..

susah weh kalau manusia ni taste sama jek.. tukang kedai kene jual baju design sama berjuta2.. sebab semua orang suka design sama kan.. kalau kat foodcourt pulak.. semua kedai jual makanan yg sama.. @_@

imagine pulak kalau kita semua perangai sama jek.. mungkin aman kalau semua pon perangai sejuk.. takda ego.. happy je.. tp kalau semua kepala nak panas jek.. emo.. fuhhhh.. ape akan jadi?

aku bukan apa.. contoh bila aku cakap aku tak suka makan bawang.. merah putih besar kecik semua aku tak suka.. bukan laa saja2 tak suka.. pernah je aku try makan.. akibatnye aku rasa nak muntah sampai 3 4 jam.. aku tak bole handle bau yg tengiang2 dlm mulut tu.. peninggg.. tp nnt ada manusia yg lupa.. nak paksa aku makan jugak.. sibuk cakap ruggiiii woo tak makan bawang.. baik utk kesihatan.. sedap.. manis.. itu tekak engkau.. penah jugak jumpa dengan org yg bising2 aku tak makan itu ini.. tp bile org tu tak mkn apa yg aku mkn.. aku ckp aa sedap.. rugi woo tak try.. tau pulak dia nak bantah.. tau pulak nak ckp benda tu tak sedap.. apsal tekak aku rase sedap ko rasa tak sedap?? haa jawab sekarang!

pastu satu lg.. bila manusia lupa taste kita tak sama.. kadang2 dia terlalu lantang nak bagi pendapat sampai lupa perasaan org lain.. contohnye.. aku cakap laki aku muka macam aaron aziz.. ini contoh yee.. nnt org yg pelupa ni laju je cakap.. eh tak sama laa.. laki ko tak hensem.. tp aaron aziz pon tak hensem gak.. weii sapa cakap aaron aziz tak hensem?? huhhh kecik ati aku.. tak pon.. katakan laa aku ade admirer sorang laki ni.. pastu dia nak ckp ahh tak hensem laa.. dah tu takkan laa aku kene minat laki yg sama kan.. jawabnya bermadu laa kita.. ada berani??

so senang cite.. manusia ni unik.. selera tak sama.. maybe aku suka baju plain.. ko suka corak bunga2.. so bagus laa.. takde laa kite nak berebut beli benda yg sama kan.. dan kalau lelaki atau perempuan pilihan org tu tak hensem/cantik dimata kita.. biarlah.. respek laa pilihan mereka.. tak perlu nak paksa org suka apa yg kita suka.. berebut lagi susah nanti..

sebenarnya ni utk peringatan diri sendiri.. yg mungkin kadang2 lantang gak mengomen.. :)

by the way.. dah update ni.. takkan laa tak cite pasal iris kan.. hehhehe.. iris dah 5 bulan.. alhamdulillah.. selama yg aku tau.. dia masih lagi exclusively minum susu ibu.. eh kecuali masa akikah dia dah disumbat buat kurma madu n air zamzam.. and aritu pon ada sekali aku bg air zamzam jugak.. saja2.. cukup 6 bulan nnt iris dah boleh makan.. tp rasa tak saba jugak nak menyuap ni..

semalam.. suami baru sampai dr kerje.. iris terus tegedik2 nak pergi kat daddy dia.. tp daddy dia tak amik.. pastu iris siap nak nangis.. wooo dah pandaiii.. sekarang ni pon dah pandai bergolek2 mcm cerita hindustan.. so memang bahaya kalau biar dia atas katil sorg2.. 


iris dengan bumbo seat.. 



omnomnom

gamba harini.. main cak2


sekian.. 

:)

l.u.a.h.a.n~s.e.o.r.a.n.g~m.u.m.m.y

Tuesday, October 9, 2012

mukadimah...

sempena status baru aku sebagai mummy.. aku berazam untuk buat entry in bahasa yang lebih proper.. if terlepas sikit2 tu.. kire cincai laa.. sebelom ni selalunya aku taip ikot cara aku cakap.. contohnye.. aku tgh men gem (aku tengah main game).. bile pikir2 balik.. aku meluat dengan bahasa budak2 sekolah zaman sekarang.. alaaa yg asyik dok jew jew tu.. automatik rase nak lempang.. contohnye.. napew? tak bley makan keww?.. huhh sakit jiwa.. dan aku pon terpikir.. kalau laa ade org tua yg baca blog aku.. mesti dia meluat rase nak lempang gak kan.. sbb bahase tahpape.. hehehe nak tulis mukadimah ni pon dah berape kali aku backspace.. sbb asyik tersalah jek.. 

mukadimah end...

dah lama aku tak story2.. mula2 nak story pasal kerja.. now aku dah join projek.. sebelom ni mmg sgt heaven.. pegi keje sukehati.. balik keje sukehati.. tanak dtg langsong pon sukehati.. gaji tetap masuk.. tp sekarang.. sejak masuk projek ni.. aku sampai ofis lebih kurang pukul 8.. sbb nak balik pukul 6 punye pasal.. projek ni client bayar utk kitorg bekerje 9jam tak termasuk waktu lunch.. hmmmppphh.. first week join.. mmg lemau je.. ngantok tak terkata.. now dah ok dah.. takat keje 10jam.. no problem laahh!!

now nak cerite pasal babysitter pulak.. aku agak bernasib baik sbb babysitter kat sebelah ofis jek.. aku mmg tak ragu2 utk hantar iris kat situ sbb akak tu dah jaga member aku punye anak jugak.. so mase first time hantar iris.. aku budget aku akan nangis.. tp tak.. bole maintain lg.. mmg aku rase percaye laa kat akak tu.. cuma risau laa kalau2 iris buat perangai and akak tu tak sanggup nak jaga.. 

tapi.. yg kadang  buat aku stress.. awal2 akak tu suruh aku beli bouncer.. so aku dah beli.. pastu dah lame2 sikit.. dia ckp iris dah tak nak duduk.. mintak belikan buai pulak.. so ok.. aku mmg tak nak menyusahkan akak tu.. sbb aku sekarang dah masuk pagi balik ptg kan.. so beli laa buai plak.. pastu sekarang.. dia hint2 suruh aku beli bumbo seat pulak.. sbb iris takmau baring.. 


ni la rupa bumbo seat tu.. source : google

bouncer aku beli dulu.. tak ingat dah either rm199 or rm99.. buai pulak habis dalam rm280 sebab beli yg motor tu.. automatik enjut.. bumbo seat tu pulak harge rm199.90.. bukannye takat rm50 inggit.. dah laa baru2 ni kereta yg aku selalu bawak tu habis bateri.. rm200 melayang.. semalam plak kelisa pon habis bateri.. tak repair lagi tu.. dugaan sungguh.. tp suami cakap beli je laa bumbo seat tu.. sbb taknak menyusahkan akak tu.. dia yg jage anak kite kan.. hmmmmm

satu lg yg menganggu mental aku.. everytime jemput iris je.. mesti ade je bende tak best dia cakap pasal iris.. sedih laa jugak.. tp aku senyum je.. 

dia cakap.. iris ni lembik.. baru tepuk main2 pon dah menangis.. tak biase ganas2.. iris tak mau tengok tv.. iris menangis mcm kene dera.. iris asyik nak berpegang je.. baru lambung sikit dah nangis.. anak dia sergah pon iris nangis.. and macam2 lg laa.. sebagai emaknye.. mmg rase tak best laa.. rase mcm anak kite ni menyusahkan dia jek.. 

pernah skali tu kat ofis dpt msg.. dia suruh balik cepat sikit.. iris mengamok jek.. time tu aku tgh training.. terus aku tak focus.. terus rase nak menangis and tak tenteram.. sampai trainer tu pon boleh notice aku tibe2 berubah.. so aku ckp aku kene balik sbb anak aku buat hal.. 

masa sebelom aku masok projek ni.. aku selalu hantar iris tghari.. petang dlm 5.30pm dah balik.. mmg flexible la.. so aku rasa maybe dia dah biase dgn timing aku yg selalu flexible.. ada masalah sikit je dia da msg.. dia nak keluar ke.. dia msg je suruh aku balik awal.. nak tak nak mmg terpakse laa blk awal kan.. 

hmmmm aku bersaba je ni.. dengan harapan.. lepas iris dah masok 5bulan.. dia boleh behave sikit and tak menyusahkan org.. :( pernah je terfikir nak cari babysitter lain.. tp tu laa.. aku mmg tak ragu2 akak ni jage.. cuma dia mintak2 utk memudahkan kerje dia.. dan selalu ckp seolah2 susah nak jaga.. tp tak pernah laa dia ckp tak sanggup nak jaga.. aku pon kurang yakin kalau dpt babysitter baru boleh settle kan masalah.. mungkin lg teruk.. mungkin... 


sekian luahan perasaan.. mungkin akak tu tak bermaksud ape2 pon.. aku je over sensitif.. almost hari2 dengar benda tak best pasal anak sendiri.. susah jugak nak buat2 pekak.. 

sebagai penutup.. ni lah wajah latest kesayangan beta :)






i.r.i.s~p.u.n.y.e~u.p.d.a.t.e

Sunday, October 7, 2012

*baru punye dashboard ni.. bile aku pilih font size normal.. halus sgt.. bile amek large.. besor sgt.. tade size yg mcm aku slalu gune.. jd kaedahnye.. lantok laa dia besor2.. senang org rabun nak bace kan?

-cobaan pertama-

assalamualaikumm...

fuhhh fuhhhh.. buang habuk skitt..

siann blog ni lame tak update.. last update mase iris sbulan.. skang iris da 4bulan stengah.. punye  laa lame tak masok blogger.com.. tibe2 da tuka layout baru.. dan saye tak suke.. tak suke... normal laa.. bende baru.. tak biase.. pening2 lg.. lame2 suke la kot.. tu pon kalo rajin update blog..



-cobaan kedua- 
byk nak cite.. tp asyik laa tade mase nak update.. ni pon di sbbkn update harini.. maka tersidai lg laa baju yg aku basuh smlm.. haa bape hari dah sidai.. tak lipat2 lg..

pastu skang ni nak siapkn satu entry pon amik mase 2 3 hari.. baru tulih 2 3 line.. da terbantut kene wat keje lain.. pastu sambung esok.. pastu blurr tatau cane nak sambung.. pastu tekedip2 mate ngadap screen ni pk ape nak cite..

cite psl iris lahh..

mase iris 2 bulan.. 5.9kg



once in a blue moon.. iris bole pusing badan sendiri.. tekejut gak.. igtkan da pandai meniarap..


pastu iris da start pandai borak.. punye laa excited bile dgr dia ckp sorg2.. huhuhu lg ape ek.. ishh ni laa akibatnye tak update awal2.. da lupe ape perkembangan iris dulu..haa dia da start senyum2 skit.. haa tu je yg aku igt.. 

-cobaan ketiga- 3 oct 2012
haaa.. mase cobaan 1 dulu.. iris 4bulan stengah.. skang dah nak masok 5bln dah.. tak siap2 lg satu entry.. paraahhh.. 

ni plak mase iris 3bulan.. 7.2kg
-smakin rajin senyum.. 
-smakin byk pokpek pokpek..
-bole meniarap sikit2.. tp tak lame.. 
-da terer angkat kpale.. tp mcm berat2 lg.. 
-da pandai pegang mainan
-kadang2 dpt dgr dia gelak tekekeh.. tp 2 harkat jek.. itupon setelah berhempas pulas nak buat dia gelak..



pakai bip.. sbb air lior mcm air paip.. 





suke isap jari.. tp main2 jek.. bukan isap yg sampai telelap tidor tu.. 


ni muke bgn tdo.. 

iris 4 bulan..7.5kg
-pandai mengamok jugak..
-dah pandai meniarap.. n bole tahan kepale lame2.. and bole reverse gak..huhu
-makan segale bende yg dipegang
-dah pandai control pegerakan tangan
-dah capai kaki.. sikit lg nak masok mulut..
-bile panggil name dia toleh.. tatau laa dia da tau name dia iris or sbb dia dgr bunyi org ckp.. 

-cobaan ke-empat-
fuhh.. 4 kali dah try nak siapkan entry ni.. lupe plak nak letak date utk setiap cobaan.. punye laa susah nak siapkan satu entry skang.. 

nahhh lambakan gamba iris mase 4 bln.. 




like a boss.. 
my fav pic so far.. 

bergumbira main air lior..

ni gamba mase 3oct yg spatutnye nak siapkan entry ni.. hmmppphh.. 

begamba dengan bip baru.. anda bole dptkannye di fb cutie baby closet.. ehh sempat iklan.. 

dan laasssttt skali..... 

mummy pon nak enteprem gak.. hehehe

alhamdulillahh.. bejaye siapkan satu entry.. harap2 lepas ni dpt tingkatkan peng-update-pan entry.. bape kali harap dah ni.. 

lg 5 hari iris nak masok 5bulan.. lepas ni da bole mkn.. wuhuuu ini bermakne lepas ni kene gigih siapkan mknan iris plak.. huaaaaa.. 


p.u.s.h.h.h.h~p.u.s.h.h.h.h.!

Monday, June 11, 2012

10May2012 - Khamis

-around 2pm kot
aku rase sgt malas nak gi keje.. so aku siap2.. tghari anta suami gi keje.. dia tapaukan mknan utk lunch aku iaitu nasik ayam.. pastu tros gi giant equine park.. motif utama.. nak bli coolblog.. wahaha.. sampai giant.. aku singgah kedai utk tapau nasi grg pataya plak.. yg ni utk mkn mlm.. sbb nnt malas nak kuar dah.. then slow2 jln naik atas.. order coolblog.. 'saye nak oreo pepermint satu.. dgn chocolate pepermint satu'.. sbb motif nak mkn puas2.. haruslaa bli 2 terus.. then dah setel tapau sume.. blk umah.. lunch laa nasik ayam ngan oreo pepermint.. mlm plak dinner ns grg pataya ngan chocolate pepermint.. puass ati akuuu..

-1230am
1230 am ok.. not pm.. kuar gi jemput suami blk keje.. gigih tak?

pastu da sampai umah.. aku rase takle lelap plak.. terdetik gak kat hati.. nak branak dah ke ni? tp tak rase pape pon.. soo wat tatau je la kn..


11May2012 - Jumaat

-930am
arini aku mmg ade check up kol 11am.. aku terjage.. tibe2 perut rase memulas2.. mcm nak cirit tu.. tp aku baring lg.. pastu sakit lg..

-945am
rase mcm takle tahan.. aku pon tros bgn.. masok toilet.. duduk n tunggu2.. tak kuar pape pon.. so gosok gigi aaa plak.. pastu nak mandi.. tibe2 rase lain mcm.. tgk2 da turun tande darah sikit.. soo aku pon tarik nafas dlm2.. remain calm okeii.. bukak pintu sikit.. aku ckp kat suami.. 'bgn laa.. packing2.. dah mcm kuar tanda ni'.. then aku pon sambung mandi lame2 skit.. sbb aku ade bace salah satu petua nak senang branak.. kene mandi air sejuk so that meransang baby utk keluar cepat.. lepas mandi.. sambil kejap2 sakit contraction tu.. sambung lg packing slow2..

-1030am
otw nak gi hospital tu.. aku nak bli air susu dutchlady stoberi.. tp da telepas stesen minyak.. pasrah je laa.. aku pon sempat laa mkn kurma sebijik buat alas perut.. sebijik jeee.. dlm kete mulut da tekumat kamit gak.. bace doa nabi yunus.. mental mmg control abih2 aaa utk bertenang jek.. then sempat bace surah maryam.. tu pon bape ayat je.. contraction time ni ade laa selang 5 ke 7 minit..

-11am
sampai hospital.. aku pon bejalan laa sendiri naik lift sume mcm nak gi check up biase.. sampai kaunter register tu aku ckp.. 'saye ade appointment kol 11 ni.. tp pg td da turun darah sikit'.. then org tu pon soh aku duduk dulu.. tros laa wat procedure cam biase.. amik blood pressure.. timbang berat.. berat aku time tu 69kg.. before pregnant 50kg.. bejaye control utk tak cecah kenaikan sebanyak 20kg.. huhhuhu ok sambung blk.. then aku ckp laa.. aku nye contraction da selang 5-7 minit.. nurse2 kat situ plak klam kabut soh aku gi labour room.. then aku ckp tape la kot.. sbb mmg nak jumpe doc.. soo tunggu doc laa kan..

smentare tunggu turn nak jumpe doc

-11.07am
derang soh aku wat ctg dulu.. monitor contraction.. sakit2 tu sempat laa aku berwatsapp ngan member2 sume.. ade laa nak dkt stengah jam jugak..

tgh wat ctg..

-1130am
lepas da setel ctg.. masok laa bilik doc..n then aku bgtau laa da ade tande sikit.. doc ckp.. 'ok.. kalo camtu arini tak payah scan laa.. kite buat cek bukaan terus'.. @_@ cuakkk okei.. maka berbaringlaa aku kat katil dlm bilik doc tu.. zasss doc seluk.. sakeeetttttt... 'waahhh.. guess how many cm?.. 6cm already.. so u pegi labour room terus laa..' ... then doc pon call org kat labour room.. dgn cerianye dia ckp.. 'ok.. i got present for u.. 6cm already.. so u prepare the room lah.. blablablaa..'.. 'maybe ptg nnt kot u deliver.. around 4pm ke 5pm ke..'.. wahh lame lg nak tahan sakit ni.. aku plak terus mcm takle nak jln.. terus kene naik wheelchair.. then sakit2 tu.. tunggu plak kat depan kaunter registration.. nak amik form2 ape tah.. time tu mmg rase contraction lg kerap.. tp muke control.. pejam mate.. kat situ da la ramai org tgh tunggu check up.. tanak laa aku takot kan derang kan kalo aku wat muke sakit gile.. huhuhu

-around 12pm
sampai labour room.. bilik pon mcm tak ready lg.. terus aku duduk atas katil.. betenang jap.. suami time tu kene isi2 borang.. then nurse tu ckp nak masokkan air utk aku buang segale isi perut.. igtkan tube kecik mcm boh kat budak2 tu.. tp besar laa jugak botol nye.. hampir same ngan botol mineral 150ml kot kalo tak salah aku.. hahahha dah laa mule2 dia masokkan.. laju je air tu mcm terkeluar balik.. nurse mcm pelik.. 'ehh u ni tak tarik nafas betul2..' sambil ambik 2nd botol.. picit lg.. pastu dia soh relek dulu.. aku ckp takle tahan.. rase nak tekeluar sgt dah ni.. hahah then dia soh aku pegi toilet.. klam kabut aku gi toilet.. kuarkan segale isi perut.. fuhh fuhhh bile rase kosong tu.. tibe2 rase mcm nak branak plak.. perut tu berombak mcm menekan ke bawah..

aku da bising2 dlm toilet ni.. kelam kabut dtg 2 org nurse.. aku dah tak pedulik time tu.. 'cepat laa bogelkn aku.. cepat tuka baju.. cepattt..' haa itu perasaan dlm hati laa.. tade laa aku jerit kat derang.. cepat2 dok atas katil balik.. bile dtg sakit tu.. aku mmg takle control.. mmg jerit aa.. nurse plak ckp jgn teran.. suami plak dah klam kabut.. mane nak isi borang.. mane nak tgk aku yg da jerit2 ni.. hahaha

pastu aku ckp.. takle tahan dah.. then nurse tu pn ckp..'ok2.. i'll call doc now..'.. 'cepat skittt. sakettt'.. 'ok2.. u sedut gas ni dulu..'.. lepas da bg gas.. aku sedut mcm org tak cukop napas.. lepas aku da high sikit.. nurse nak cucuk jarum kat tangan kiri aku.. dia soh genggam tangan.. tp aku mcm takle nak register kat otak cemane nak genggam tu.. mmg otak konfius laa.. pastu mcm kene focus betul2.. then tutup tangan.. haaa baru dpt genggam..

tak lame lepas tu doc dtg.. 'harina.. cepatnye... i tot ptg nnt baru baby nak keluar..'.. wahhh tade mase dah ni doc.. nak kuar skang nii.. hahaha kalo laa sempat aku jawab camtu kan.. aku tak suke sedut gas tu sgt.. sbb buatkan aku takle nak focus.. derang ckp lepas kan je.. jgn teran kat tekak.. tp punye kuat aku teran kat tekak.. perit gak aaa.. bile focus betul2.. angkat kepale sikit.. dengar sume org punye support..'ok2.. dah betul tu.. pushh pushh.. kepale tunduk sikit.. tgk doc.. push lame2.. berakkk jekk'.. then contraction ilang.. relek.. amik napas.. tibe2 sakit balik..'ok kamon.. kamon.. push kuat2.. lame2..'.. 'dah nampak kpale baby ke blom doc?'.. hahh sempat aku tanye.. 'dah nampak dah.. sikit lg..'.. ok smangat dtg blk.. bismillahh.. then push lg.. kpale baby da kuar.. then final push..

-1231pm
kuar laa baby.. fuuhhhh.. ilang terus sakit.. tp kepenatan.. derang letak baby kat atas badan aku.. soh pegang.. tp mule2 aku tak pegang.. sbb penat sgt.. lepas tu aku pegang badan baby dlm temengah2 tu.. aku ckp subhanallah je byk kali.. alhamdulillahh.. lega yg teramat sgt.. then derang soh suami pakai glove.. gunting tali pusat baby.. :)



pastu sambil doc menjahit luke2.. baby dah bersihkan sikit.. dgr suami azan kat baby.. ahhh rase nak nangis.. terharu.. tp terganggu.. sbb sakit jugak kene jahit tu.. tibe2 rase kene jahit lg sakit dr branak.. huhuhu then derang soh aku sedut gas tu lg.. kalini mmg aku sedut puas2.. sampai pening.. hahah tp still rase gak mcm kene gigit2 semut tu..

then dah selesai sume.. aku ckp lapaa... tak sempat breakfast pon td.. huhuhu terus laa dpt order mknan utk lunch.. then ramai nurse2 kat situ tanye.. 'u ade minum air selusuh ke mlm td?'.. 'cepatnye u beranak.. mcm tsunami.. minum air selusuh ke?'... jawapan aku bg.. 'tak sempaatttt..' huhu mmg tak sempat.. akar fatimah yg aku dpt pon tak sempat nak rendam.. air selusuh tak sempat buat.. air zamzam pon tak sempat minum..

overall.. aku sgt2 bersyukur sbb aku tak rase sakit yg lame.. alhamdulillahhhh..

day 4..

day 6..

25 may 2012

2 june 2012

and today iris dah sbulan pon..

11 june 2012

i~a.m~a~m.u.m.m.y.!

Wednesday, May 30, 2012

alhamdulillah...

syukur...

terima kasih Allah...

pade hari jumaat 11may2012 lebih kurang 1230 tengah hari.. aku dah selamat lahirkan baby girl secare normal.. alhamdulillahh..


dan diberi nama..

nur iris qistina.. :)

iris beberape minit lepas kuar dr perut..

lepas da branak.. tgh penat n mamai2 tu.. sebok aku igtkan suami soh amik gamba.. huhuhu

ni plak video yg aku record sendiri.. gigih jugak tu.. dah laa mase tu ade nurse tgh nak pasang2 tag kat tangan aku.. aku plak sebok amik video.. lepas da bersihkan sikit2.. baby da tak nangis.. pastu tekebil2 je dia tgk dunia..



ok.. tu je utk kalini.. nnt aku cerita mcm mane pengalaman aku bersalin ek.. entry ni utk warm up je dulu.. lame betul tak update kan..hihihi

i.t.s~m.y~b.i.r.t.h.d.a.y.!

Thursday, April 12, 2012




alhamdulillah.. syukur aku dah hidup selame 29tahun kat bumi ni.. semoga dpt dipanjangkan lg umur..

1983



2012

rase sgt special taun ni walopon sbenanye tade celebration yg special pon.. taun ni da masok 29 taun.. toksah soh aku kire laa taun depan jd bape kan.. hukhukk.. im married.. 35weeks pregnant.. and insyaAllah bulan depan nak jd mummy dah.. :) doakan semuanya slamat dan dipermudahkan yee..

lastly.. baby dlm perut pon nak tumpang dlm entry ni.. ni gamba dia mase last checkup.. at last dpt gak capture muke dia sikit..


ade mcm muke aku taun 1983 tu tak?

tade?

huuuuu~~