Lilypie Third Birthday tickers

o.h~k.a.k~e.c.a.h

Monday, May 9, 2011

aku tatau cemane nak start cite.. psl owner aku.. kalo ade 5keyboard ngan 10tangan.. mmg aku taip sume serentak jek..

owner aku.. name manje aku bg kak ecah.. tp arini aku rase mcm nak panggil dia kecohhh jek.. dia sgt pelik..

dia susah nak mkn ape2 yg org lain beli.. tp dia suke beli mcm2.. pastu pakse org mkn.. mcm aritu da 2 kali.. dulu dia beli buah limau.. baru2 ni buah mangge.. dia beli byk2.. pastu pakse2 aku soh mkn.. disbbkan meluat.. aku tak makan.. pastu dia nak bising2 kat aku buah tu da busuk n kene buang.. apehal salah aku plak.. pastu slalu da 2 3 hari buah tu agak2 nak busuk br bgtau soh mkn.. mane laa aku nk tau kan.. kot2 dia beli byk2 nak bg sedare mare dia.. mesti la aku tak usik.. pastu nnt 'reen.. tu buah kak ecah bli.. makan laa.. aritu da 2 3 bijik busuk.. da buang dah.. tu nnt mkn laa..'.. ok.. komfem aku takkan makan!

pastu ade peti ais tp mcm tatau fungsi peti ais.. kalo ade mknan lebih.. sume dia bia je atas meja.. pastu komfem laa basi.. then baru dia buang.. dia tatau konsep kalo mknan lebih tu simpan dlm peti ais.. then nnt bole panaskan.. dia ni mmg pantang kalo simpan mknan lame2.. laju je nak membuang sume..

pastu.. aihh ni aku lemah nak cite.. mesin basuh.. dia ade mesin basuh.. tp aku pon tatau laa nak ckp teknik ape dia pakai.. mule2 dia masokkan sabun serbuk dlm mesin yg kosong.. pastu dia bg mesin tu jln sikit.. pusing2 kasik air sebati ngan sabun.. part seterusnye ni aku syak je.. dia akan tutup suis kat dinding utk bg mesin tu stop.. sbb aku tau dia tak reti nak pause kan.. then baru dia masokkan baju dlm mesin.. then dia akan switch on balik mesin basuh tu.. pastu kalo tgk dia tuang softlan tu.. gile banyakkk wehh.. bukan takat satu penutup or 2 penutup.. nak dekat 10penutup pon ade kot dia tuang..

pastu yg peliknye lg.. walopon ade mesin basuh.. selalunye dlm toilet tu ade sampai 3 4 baldi yg tgh rendam.. baju 1 baldi.. kasut 1 baldi.. langsir.. cadar.. kadang2 kasut ngan baju rendam skali.. sikat pon rendam gak.. yg aku tekejut pagi td.. ade langsir tgh rendam.. skali dgn besi2 cangkuk tu dia rendam.. ape kes ni kak ecah? pastu dia rendam tak pakai sabun.. dia kate kalo letak sabun nnt busuk.. ok!.. rutin dia slalu balik2 keje.. wat air kopi.. masok toilet.. basuh baju.. siap ade papan mcm zaman dolu2 org wat basuh baju tu.. yg ade garis2 tu.. nak tambah lg efek dolu2.. aritu pg2 dia masak kanji.. utk basuh ngan cadar.. tahan lame katenye..

pastu setiap wiken basuh toilet.. bagus laa.. pembersih kan.. sejak aku kene gatal2 tu.. pantang aku blk mesia.. mlm tu jugak dia rendam cadar aku.. kalo tiap2 minggu aku blk.. tiap2 minggu dia basuh cadar aku.. pantang panas terik.. sume bantal, slimot, baju tdo dia angkut nak jemor.. pastu pintu almari.. laci dia akan bukak..

pastu yg lg pelik.. kadang2 dia bakar mcm kemenyan.. aku tatau laa kemenyan ke tak.. tp bekas tu da mcm bekas kemenyan.. ade mcm arang2 ke ape tah.. nak kate pewangi.. tak wangi plak.. part kemenyan ni mmg scary skit..

astagfirullahhalazimmm.. panjang betul aku ngumpat ye.. tp kpale still lg dok 'haa ape lg aku nak cite ni?kamon.. pk pk!'..

pastu dia mcm skema gile.. tak menyempat2.. kat sini kan.. kalo bg sewa kat org luar.. owner kene gi register kat ozim board.. aku tatau sbenanye ozim ke ape.. aku dgr dia sebut mcm bunyi ozim jek.. cincai laa ek.. then kalo penyewa da nak kuar umah.. kene report gak.. soo dulu mase hosmet aku da nak blk mesia.. kak ecah tak menyempat2.. pg2 lepas subuh kuar umah gi ozim board nak report kate sorg da nak kuar.. tp sia2 jek.. sbb ozim board kate.. bg la kuar dulu.. baru dtg report.. hahahahahahah rajin sgt kan.. pastu aku rase.. harini hosmet sorg tu kuar.. esok pagi2 lepas subuh tros dia gi report.. pantassss..

aritu plak ade sorg lg member aku tumpang umah kak ecah.. da laa bilik blakang tu dulu dia sewakan $350.. pastu dia caj sminggu $150 sbb mule2 igt nak tumpang sminggu je.. tibe2 extend sampai sbulan.. awal2 dulu kak ecah da ckp baya same ngan org lame.. which is $350 laa kan.. time member aku nak baya tu.. dia kate nnt2 baru baya.. pastu after a week kot.. bile member aku tambah lg $200.. sbb awal2 da baya $150.. kak ecah da siap masok bilik.. tp kuar balik.. sambil kire2 duit.. dia ckp tak cukop.. pastu argue2 laa ngan member aku ni.. dia still tak puas ati dia dpt sikit.. dia dok ulang2 agent dia kire lain.. agent mane dia refer pon aku tatau.. bilik kecik tu kalo sminggu 150.. sbulan 600 la kot.. lg mahal dr bilik aku plak.. padahal utilities room je tuka jd bilik.. karut gile.. last2 member aku bengang.. smlm tros cek in hotel jek..

pastu member aku telupe nak tinggalkan kunci umah.. klam kabut kak ecah call member aku mintak kunci.. smlm aku sampai umah tghmlm.. borak2 ngan dia sikit.. dia ckp member aku kuar dok hotel sbb kat hotel bole dpt resit.. umah dia tade resit.. hehehe baiklah! pastu dia cite la psl telupe amik kunci tu.. ala2 gabra laa.. pastu aku ckp laa.. member aku tu same opis ngan si tunang.. nnt dia pass je laa kunci tu kan.. then pagi2 td.. lepas aku da siap2 nak gi keje.. tibe2 dia bgn tdo.. smate2 nak ckp kat aku 'reen nnt jgn lupe amik kunci ek..'.. pastu masok bilik sambung tdo.. akkk eelllaaaa... releeekk laaa.. tade mane nak lari nye kunci umah tu.. aihhh tu yg aku rase nk panggil dia kecoh tu..

before2 ni ade member2 yg kene dtg sini kejap2.. derang tabik kat kitorg yg survive hidup kt sini lame2.. pastu baru2 ni member aku yg dok hotel tu tabik lg kat aku n hosmet lame sbb bertahan ngadap kak ecah.. hahaha ekau banggo tak man?? mesti laa kite betahan kan.. kak ecah kuar umah.. kite kuar bilik.. kak ecah masok umah.. kite masok bilik.. huhuhu minimize conversation.. penat wooo kalo becakap ngan dia.. soo better tayah beckp.. nnt sakit hati.. ade je satu mase aku tak tahan dgr dia ckp.. rase mcm nak jerit je 'kak ecah bole diam tak?'.. ternyata aku masih waras.. aku je yg diam.. huk hukk..

ok.. cukop2 laa mengumpat.. aku tgh bersabar tahap dewa ni.. nak mengabihkan sisa2 hidup kat tmpt ni.. hati ini mcm.. ermmm cube korg imagine.. bola yg melompat2 dlm kotak.. melantun2 dlm tu jek.. tp tibe2 bukak kotak tu.. bola pon melompat2 mcm burst out.. haa mcm tu laa hati aku skang.. melantun2 dlm kotak je sbb da tau tak lame lg nak blk mesia.. bile da btol2 jejak kaki kat mesia for gud.. time tu laaa kotak akan terbukak dan aku akan burstt dgn kelegaan.. dan kehepian.. fuhhh tak saba nye.. doa2kan laa smoge bile aku blk nnt sumenye bejln lancar ek.. keje dgn aman dan bahagia.. hehehe

ok.. enaff!!!



12 comments:

  1. semangat aku membaca sampai habis..
    tuan umah ko pon mcm x-tuan umah aku dulu..letih kdg2 nak abiskan makanan walaupon sbnrnya dh kenyang tp sbb nk jaga hati mkn ler jugak..
    xpe..biasa la tuh resam dok umah orang..singaporean lagi..haih..
    anyway harap ko dh lega dan tenang dan stay focus utk keje2 kawen ko nnt..
    take care bebeh

    ReplyDelete
  2. hahhahah reen!! klakarnya! mcm dlm drama.

    terhibur hati aku baca sementara nk tunggu masa blk ni. hehheh

    ReplyDelete
  3. kak ecah.. kak ecah.. baik kak ecah tu, penuh rasa tanggungjawab.. sayang dia kat kamu reen, sanggup dia tolong basuh cadar. hahaha..

    ReplyDelete
  4. ada gak erk manusia jenis cam gitu..
    sabar jela
    nway salam ziarah n salam kenal =)

    ReplyDelete
  5. engko memang best,tuan rumah ko musti tak de blog ni..he he he

    ReplyDelete
  6. shy - slagi aku kat sini mmg tak tenang aa shy.. hati sgt meronta2 nak blk ni.. wuwuuwu

    ani - hahhaha drama ala2 duduk ngan mak tiri je aku rase..

    ReplyDelete
  7. asada - alhamdulillahh.. mmg baik.. menjage kebajikan penyewa2 kan.. :)

    cheqna - tu laa.. pelik dia tu kadang2 sampai tak pecaye.. salam kenal kembali :)

    khairul hakimin - erkk silap2.. bkn mengumpat.. ni menceritekan pengalaman duduk di perantauan.. huhu

    ReplyDelete
  8. brutalsolo - huii musti laa dia tatau.. kalo dia tau.. tunggu blk mesia baru bole cite..

    ReplyDelete
  9. cute. hehe kak ecah ni how old? orang dulu2 saje cakap ozim board, like zaman nenek2 i. pelat english. i kecik2 pun tak tau makna selalu dengar, dah sekolah baru la tau..makna nya housing board. org sekarang guna shortformnya hdb..housing development board..yang bina dan uruskan rumah flat kerajaan.

    memang pelik la amalan kak ecah, namun ingin i tekankan, tidak melambangkan typical singaporean. in fact, 1stime i dengar amalan gitu. komik! tinggal daerah mana? i pernah baca previous post, u kerja kat moe eh? tak enjoy eh duk sini?

    ReplyDelete
  10. anon - oOoooO housing board ke? now make sense laa.. i tau laa psl hdb tu.. tp tak terpk laa itu yg kak ecah referring.. heheh

    ehh i tak cop all singaporean mcm tu pon.. ade gak member yg dok ngan family lain.. ok jek.. just sharing my experience with kak ecah jek.. :)

    yup.. my client is moe.. im staying at bedok.. and not really enjoy laa.. coz most of the time im alone.. soo being along is sucksss plus kat tmpt org lg.. hehehe HOME is always SWEET HOME..

    :) peace!

    ReplyDelete
  11. hai perantin.
    saya nak tengok gamba kawen bleh?
    hheheheh.

    ReplyDelete