Lilypie Third Birthday tickers

u.j.i.a.n~h.i.v

Wednesday, April 20, 2011

entry kepade bakal2 pengantin yang nak buat ujian saringan hiv..

hari ni aku nak share pengalaman.. tujuannye sbb sendiri mengalami sedikit kesusahan lalu terase info ni mungkin berguna utk org lain pulak..

since aku keje luar malaysia.. jd agak susah laa utk aku sevey tmpt kat sane.. or nak pegi on weekdays sesuke hati kan.. n bile servey2 kat tenet.. tak byk info sgt yg aku dpt.. tu psl tegerak hati nak share.. mungkin bole menyenangkan org lain..

1 - nak buat ujian hiv tak perlu bawak ape2 borang.. bawak diri sendiri jek..

2 - nak buat ujian hiv ni kene kat klinik kerajaan ye.. bkn sesuke hati nak gi klinik2 biase.. follow this link utk senarai klinik di selangor yg provide servis ni..

3 - utk kesenangan.. call laa dulu klinik2 yg korg nak pegi tu.. sbb most of the klinik takle walk-in.. sume kene bg name/set appointment dulu.. and better call sminggu or 2minggu awal.. sbb nnt da dekat2 mesti byk da full..

mcm aritu.. nak dekat 10 klinik kot aku call.. dr area puchong.. seri kembangan.. bangi.. kajang.. sume da full.. yg sakit ati nye mase aku call klinik kesihatan puchong..

aku : helo.. saye nak tanye psl ujian hiv.. (tak sempat abih ckp lg)
org tu : haa bole2.. dtg je sini.. dtg je.. nnt terus pegi bilik no 9(x igt dah no bape actually).. nnt derang akan tolong semua..
aku : haa ye laa.. saye nak tanye.. kire bole walk-in laa ye?
org tu : haa dtg je sini.. dtg je.. awak nak dtg sekarang pon bole.. tros masok bilik no 9..
aku : erm.. tp sekarang saye kat singapore.. (tak sempat abih ckp lg)
org tu : owh kalo camtu tape laa.. dtg je bile2.. dtg sini.. sbb saye pon tatau.. awak dtg sini.. tros pegi bilik tu.. amek borang..
aku : bole bg saye abih ckp dulu tak?? saye mane tau awak tatau.. da saye dpt no klinik ni kat internet.. tu psl saye call nak tanye..
org tu : haa tape laa.. dtg je sini..

aihhh tensen aku.. tak abih2 soh dtg.. so ok fine laa.. since tu je klinik yg ckp soh dtg kan.. esok nye aku soh si tunang call lg skali.. komfemkan kol bape klinik bukak.. n bole walk-in ke tak.. and jawapan nye.. tak bole walk-in! nice kan? kene set appointment..

kelam kabut plak laa aku bukak blk list klinik2 tu.. call plak klinik sampai shah alam.. da full.. nak tanak aku kene buat gak.. sbb da amik cuti jumaat ngan isnin.. owh.. kalo tak salah mmg weekdays je utk ujian hiv ni..

then call plak klinik kesihatan kelana jaya.. mule2 derang ckp da full.. tp aku buat laa suare sedih2.. pujok derang.. da mcm cite masalah peribadi plak..

aku : alaa kak.. takle ke lg 2 org.. kitorg keje singapore.. da amek cuti.. tunang saye nak blk kedah.. kene ade result ujian ni dulu baru bole buat yg lain2 tu.. lg bape bulan je ni kakk..
org tu : hmmm.. haa ye lah.. kitorg kat sini ade timbang rase skit.. kalo tmpt lain da tak bg dah.. meh laa name..

mmg baik akak tu.. terime kasih klinik kesihatan kelana jaya! heheh promote skit.. n sbb ari jumaat.. start kol 245pm.. kitorg sampai awal.. dlm nak dekat pukul 2 kot.. sampai2 isi borg dulu.. then amek no..


tunggu kaunter amek darah bukak.. aku igtkan kene masok dlm bilik jumpe doktor.. rupenye just berdiri kat tmpt mcm kaunter.. sambil tu org tu cucuk jari.. picit darah skit.. dlm seminit jek.. dah setel.. pastu tunggu result plak.. aku rase dlm 330 da setel sume kot.. fuuuhhh lega.. senang.. tayah pening2.. dan cepat..

soo ni je laa cite yg nak dikongsi utk kalini.. semoga info ni dpt membantu bakal2 pengantin yg nak buat ujian hiv.. sekian..


OMG!! lg 6minggu ke??? kasut tade lg nih..

9 comments:

  1. cam dah terbau2 je nasik minyak kannn?

    ReplyDelete
  2. settle satu perkara...semoga dipermudahkan segalanye..

    ReplyDelete
  3. Kak tijah - bukan umah sey doo..

    Ainor - amiinnnnn...

    ReplyDelete
  4. nape x tny org yg berpengalaman... bole je walk in klinik kesihatan kat puchong tu..

    ReplyDelete
  5. puanIna - lorrr apsal tak bgtau buat kat situ?? kitorg da call derang ckp tak bole plak.. takmo laa amik risiko.. da laa cuti terhad.. wuwuuwu

    ReplyDelete
  6. reen,6mggu?mane kadnyeeeeeee?-sari

    ReplyDelete
  7. sari - OMG!!! da nak kene bg skang ke?? OMG!!! cemane ni? ke tepiii ke tepiii...

    ReplyDelete
  8. kelana jaya masa aku kawen dulu tak kena appointment, satu2 nye tak kena appointment .. :D

    ReplyDelete
  9. aizat - lame gile baru publish comment ko.. hahaha bole telupe plak..

    ReplyDelete