Lilypie Third Birthday tickers

p.r.o.s.e.s~b.e.r.p.e.r.i.n.g.k.a.t

Tuesday, April 19, 2011

haaa mariiii adik2 kakak2 abang2..


ni saye nak kongsi tips skit nihh.. care2 nak dpt duit tanpa disedari.. tak perlu bekeje keras sgt.. usehe mmg kene ade.. tp skit pon sudah memadai..

relek2.. jgn takot adik2 kakak2 abang2.. mari rapat skit.. ni bukan perniagaan bertingkat.. tak perlu cari org bawah.. org bawah tak perlu cari org bawah lagi.. cukop dengan diri sendiri jek..


diingatkan sekali lagi.. ini bukan perniagaan bertingkat.. tp ini proses berperingkat.. haaaaaaaa padia ni?? mai saya nak explain peringkat2 nye..

1 - kene keluar modal skit.. beli laa mr potato ke.. pringles ke..or ape2 mknan yg dlm bekas yg bulat/kotak dan panjang.. mengikut citerase anda.. anda mmg tak rugi.. anda dpt mkn.. anda dpt bekas.. lepas da abih mkn tu.. basuh bersih2.. jemur bg kering.. sekarang name bekas tu da tukar jadi tabung..


2 - setiap kali keluar rumah.. pastikan jgn bawak coins.. diulang.. jgn bawak coins.. masukkan semua coins dlm tabung.. dan jadikan habit setiap kali balik dr mane2.. sampai rumah je.. korek poket2 seluar.. poket wallet/purse.. masukkan dlm tabung jugak..

3 - kalo nak coins yg lumayan skit.. time nak bayar parking kete tu kan.. gune laa duit kertas rm5 ke rm10 ke.. komfem belambak2 coins dpt.. tp make sure blk rumah tros masok tabung ok.. jgn pegi buat main game plak.. or main tikam yg kuar telor tu..

4 - repeat step 2 and 3 sampai laa tabung penuh.. pastu nnt time2 bosan takde keje tu.. bole laa luangkan mase utk kire duit dlm tabung..


kalo rajin.. bole ulang jugak step 1 utk tambah lg tabung..

5 - agak2 da ade dlm 2 3 bekas.. angkutlaa tabung tersebut pegi bank..

ini satu pesanan.. simpan laa tabung di tempat2 yg selamat yee.. kalo ilang.. tak dapek den nak nolong!

percayelah.. dgn habit ini.. sedar tak sedar anda dah simpan beratus2 ringgit sbenanye.. senang je kan? \(^__^)/

kalo kumpul syiling kat malaysia.. brape byk yg kite da kumpul.. byk tu jugak laa yg masok akaun kite..

tp kalo kat singapore.. depends kat bank.. ade yg charge 5dolar utk setiap 200dolar.. or 5dolar utk setiap 200keping.. mereka tak berape menggalakkan org menabung kot.. mereka lg suke org belanje kot kot kot..

selame setaun lebih aku keje kat sini.. aku da kumpul lebih dr sgd600.. kalo convert lebih kurang rm1500 jugak laa.. haaaaa best tak?? ini adalah semangat utk anda2 ye.. walopon takle laa dpt double amount.. tp heyyy.. tak susah pon kan??

soo ape tunggu lg.. jom laa menabung.. sile pergi jaya jusco, kk mart, kedai runcit berdekatan, 7-eleven atau mane2 kedai yg tidak menyusahkan anda sekarangggggg!!!


selamat mencuba!


p/s - tak salah kalo hasil tabungan anda tu digunekan utk blanje saye eskem!

5 comments:

  1. nice tips by rina

    lorr kata ada 1500++ xkn org plak kena blanje eskem..isk ko nihh

    ReplyDelete
  2. shazril eskay - glemernye name.. 1500 tu hasil berbln2 lepas..da abih wat baya sewa bilik..huhu.

    ReplyDelete
  3. wah.. sy pun buat cara yang sama.. :) mmg tak sangka bila pergi bank in je mmg tinggi rupanya jumlah dah kumpul.. kalau dalam bentuk duit kertas, cepat je guna.. hihi..

    ReplyDelete
  4. eezance - kan kan kan?? hehehe keep it up!!! :D

    ReplyDelete
  5. Ahahaha...

    Ni macam yg pnh saya buat masa zaman kerja dulu... Skang ni buat jugak sikit2 kerja ni... masuk syiling dlm tabung peria..

    Dulu masa kecik, gunakan tabung buluh dan tabung ayam.. bila nak gunakan duit tu, kena pecahkan tabung ayam tu dulu sbb leceh nak keluarkan duit tu.. hehe..

    ReplyDelete