Lilypie Third Birthday tickers

u.j.i.a.n~h.i.v

Wednesday, April 20, 2011

entry kepade bakal2 pengantin yang nak buat ujian saringan hiv..

hari ni aku nak share pengalaman.. tujuannye sbb sendiri mengalami sedikit kesusahan lalu terase info ni mungkin berguna utk org lain pulak..

since aku keje luar malaysia.. jd agak susah laa utk aku sevey tmpt kat sane.. or nak pegi on weekdays sesuke hati kan.. n bile servey2 kat tenet.. tak byk info sgt yg aku dpt.. tu psl tegerak hati nak share.. mungkin bole menyenangkan org lain..

1 - nak buat ujian hiv tak perlu bawak ape2 borang.. bawak diri sendiri jek..

2 - nak buat ujian hiv ni kene kat klinik kerajaan ye.. bkn sesuke hati nak gi klinik2 biase.. follow this link utk senarai klinik di selangor yg provide servis ni..

3 - utk kesenangan.. call laa dulu klinik2 yg korg nak pegi tu.. sbb most of the klinik takle walk-in.. sume kene bg name/set appointment dulu.. and better call sminggu or 2minggu awal.. sbb nnt da dekat2 mesti byk da full..

mcm aritu.. nak dekat 10 klinik kot aku call.. dr area puchong.. seri kembangan.. bangi.. kajang.. sume da full.. yg sakit ati nye mase aku call klinik kesihatan puchong..

aku : helo.. saye nak tanye psl ujian hiv.. (tak sempat abih ckp lg)
org tu : haa bole2.. dtg je sini.. dtg je.. nnt terus pegi bilik no 9(x igt dah no bape actually).. nnt derang akan tolong semua..
aku : haa ye laa.. saye nak tanye.. kire bole walk-in laa ye?
org tu : haa dtg je sini.. dtg je.. awak nak dtg sekarang pon bole.. tros masok bilik no 9..
aku : erm.. tp sekarang saye kat singapore.. (tak sempat abih ckp lg)
org tu : owh kalo camtu tape laa.. dtg je bile2.. dtg sini.. sbb saye pon tatau.. awak dtg sini.. tros pegi bilik tu.. amek borang..
aku : bole bg saye abih ckp dulu tak?? saye mane tau awak tatau.. da saye dpt no klinik ni kat internet.. tu psl saye call nak tanye..
org tu : haa tape laa.. dtg je sini..

aihhh tensen aku.. tak abih2 soh dtg.. so ok fine laa.. since tu je klinik yg ckp soh dtg kan.. esok nye aku soh si tunang call lg skali.. komfemkan kol bape klinik bukak.. n bole walk-in ke tak.. and jawapan nye.. tak bole walk-in! nice kan? kene set appointment..

kelam kabut plak laa aku bukak blk list klinik2 tu.. call plak klinik sampai shah alam.. da full.. nak tanak aku kene buat gak.. sbb da amik cuti jumaat ngan isnin.. owh.. kalo tak salah mmg weekdays je utk ujian hiv ni..

then call plak klinik kesihatan kelana jaya.. mule2 derang ckp da full.. tp aku buat laa suare sedih2.. pujok derang.. da mcm cite masalah peribadi plak..

aku : alaa kak.. takle ke lg 2 org.. kitorg keje singapore.. da amek cuti.. tunang saye nak blk kedah.. kene ade result ujian ni dulu baru bole buat yg lain2 tu.. lg bape bulan je ni kakk..
org tu : hmmm.. haa ye lah.. kitorg kat sini ade timbang rase skit.. kalo tmpt lain da tak bg dah.. meh laa name..

mmg baik akak tu.. terime kasih klinik kesihatan kelana jaya! heheh promote skit.. n sbb ari jumaat.. start kol 245pm.. kitorg sampai awal.. dlm nak dekat pukul 2 kot.. sampai2 isi borg dulu.. then amek no..


tunggu kaunter amek darah bukak.. aku igtkan kene masok dlm bilik jumpe doktor.. rupenye just berdiri kat tmpt mcm kaunter.. sambil tu org tu cucuk jari.. picit darah skit.. dlm seminit jek.. dah setel.. pastu tunggu result plak.. aku rase dlm 330 da setel sume kot.. fuuuhhh lega.. senang.. tayah pening2.. dan cepat..

soo ni je laa cite yg nak dikongsi utk kalini.. semoga info ni dpt membantu bakal2 pengantin yg nak buat ujian hiv.. sekian..


OMG!! lg 6minggu ke??? kasut tade lg nih..

p.r.o.s.e.s~b.e.r.p.e.r.i.n.g.k.a.t

Tuesday, April 19, 2011

haaa mariiii adik2 kakak2 abang2..


ni saye nak kongsi tips skit nihh.. care2 nak dpt duit tanpa disedari.. tak perlu bekeje keras sgt.. usehe mmg kene ade.. tp skit pon sudah memadai..

relek2.. jgn takot adik2 kakak2 abang2.. mari rapat skit.. ni bukan perniagaan bertingkat.. tak perlu cari org bawah.. org bawah tak perlu cari org bawah lagi.. cukop dengan diri sendiri jek..


diingatkan sekali lagi.. ini bukan perniagaan bertingkat.. tp ini proses berperingkat.. haaaaaaaa padia ni?? mai saya nak explain peringkat2 nye..

1 - kene keluar modal skit.. beli laa mr potato ke.. pringles ke..or ape2 mknan yg dlm bekas yg bulat/kotak dan panjang.. mengikut citerase anda.. anda mmg tak rugi.. anda dpt mkn.. anda dpt bekas.. lepas da abih mkn tu.. basuh bersih2.. jemur bg kering.. sekarang name bekas tu da tukar jadi tabung..


2 - setiap kali keluar rumah.. pastikan jgn bawak coins.. diulang.. jgn bawak coins.. masukkan semua coins dlm tabung.. dan jadikan habit setiap kali balik dr mane2.. sampai rumah je.. korek poket2 seluar.. poket wallet/purse.. masukkan dlm tabung jugak..

3 - kalo nak coins yg lumayan skit.. time nak bayar parking kete tu kan.. gune laa duit kertas rm5 ke rm10 ke.. komfem belambak2 coins dpt.. tp make sure blk rumah tros masok tabung ok.. jgn pegi buat main game plak.. or main tikam yg kuar telor tu..

4 - repeat step 2 and 3 sampai laa tabung penuh.. pastu nnt time2 bosan takde keje tu.. bole laa luangkan mase utk kire duit dlm tabung..


kalo rajin.. bole ulang jugak step 1 utk tambah lg tabung..

5 - agak2 da ade dlm 2 3 bekas.. angkutlaa tabung tersebut pegi bank..

ini satu pesanan.. simpan laa tabung di tempat2 yg selamat yee.. kalo ilang.. tak dapek den nak nolong!

percayelah.. dgn habit ini.. sedar tak sedar anda dah simpan beratus2 ringgit sbenanye.. senang je kan? \(^__^)/

kalo kumpul syiling kat malaysia.. brape byk yg kite da kumpul.. byk tu jugak laa yg masok akaun kite..

tp kalo kat singapore.. depends kat bank.. ade yg charge 5dolar utk setiap 200dolar.. or 5dolar utk setiap 200keping.. mereka tak berape menggalakkan org menabung kot.. mereka lg suke org belanje kot kot kot..

selame setaun lebih aku keje kat sini.. aku da kumpul lebih dr sgd600.. kalo convert lebih kurang rm1500 jugak laa.. haaaaa best tak?? ini adalah semangat utk anda2 ye.. walopon takle laa dpt double amount.. tp heyyy.. tak susah pon kan??

soo ape tunggu lg.. jom laa menabung.. sile pergi jaya jusco, kk mart, kedai runcit berdekatan, 7-eleven atau mane2 kedai yg tidak menyusahkan anda sekarangggggg!!!


selamat mencuba!


p/s - tak salah kalo hasil tabungan anda tu digunekan utk blanje saye eskem!

3~i.n~1

Wednesday, April 13, 2011

heelooo.. lame tak update.. byk bahan nak cite sbenanye.. tp tahap kemalasan mengatasi segalanye..

1st of all.. arini besday mak and man.. hepi besday mak.. hadiah bulan 6 ni iaitu seorg menantu yek.. heheh n hepi besday man.. kalo ko kat sini lg.. bole kite celebrate same2.. smlm kitorg pi mkn chili crab ngan cereal prawn.. ngan ikan sweet sour.. ngan sayo kangkong.. ngan sup ikan.. wahh..

pastu smlm besday aku.. seronok.. dpt wish yg belambak2 kat fb.. fon.. n tambah2 seronok sbb smlm member skola.. iaitu aminah n sudirwan dpt baby girl yg ke 2 diorg.. and jugak ami n pidah dpt baby girl sulong.. wuuuu terharuu.. hehhehe

kelmarin plak puan lisa n eddy dpt baby girl yg sulong derang.. senyap2 je.. tau2 da branak.. hhohoho sempat plak tu beliau update blog time kat spital.. gigih mungg!! congratss..

motif update ni bukan nak cite psl besday or org branak.. motif nye nak share satu cite yg mmg aku rase kene share.. aku mcm nak gelak gile2 punye gelak bile dpt tau.. tp mcm tak mampu nak gelak.. haa paham??

canih.. td time lunch.. ade sorg member aku.. dia cite.. kat tmpt client dia dulu.. kat pantry tu.. hari2 mesti ade paket air milo3in1 yg da tebukak tp kat dlm still ade isi.. terbiar jek.. hari2 mesti ade satu.. sampai besemut2 sume.. soo derang pon pelik laa.. sape punye keje yg hari2 bukak milo.. tp tak abiskan.. pastu dok bia camtu je.. misteri laa kan.. soo ade lg sorg member aku ni.. dia tak puas ati.. dia pon siasat laa.. observe sume.. nak tgk sape punye keje kan..

pastu tau laa ade sorg mamat ni.. dia punye keje.. bangsa dan kewarganegaraan dirahsiakan.. huhuhu then tanye laa.. apsal yg bukak milo.. pastu dok biar camtu je kan..

rupenye sbb tu milo3in1.. so???

sbb dia igt.. milo tu bole gune 3 kali!!!.. satu peket gune 3 kali okeeeiiiiiii... heiiiiii...

adeh.. tibe2 lemah plak nak meneruskan entry.. lemah mcm tak terkate.. alahaaaiiii..

agak2 kalo ade kopi cap kayu 6in1.. ko gune laa skit2 bg cukop 6 kali ek??


seriusss.. ini bukan cerite rekaan..


owh seblom mengakhiri entry ni.. thanks ayah for the special entry sempena besday kak ngah. and mak.. ramai sgt yg wish and doa.. tak mampu nak reply satu2.. terima kasih semua.. thank you soooo much!!! dan aminnnnnnn utk semua doa2 tu.. :)

p/s : ayah link laa balik kt entry ni.. so that diorg tau kakngah ckp time kaseh.. ehhehe