Lilypie Third Birthday tickers

1~y.e.a.r~&~i~a.m~s.a.i.k.o

Wednesday, October 20, 2010

owhh.. da telajak 2 hari..

18-Oct-2010.. genaplah setaun aku memulekan hidup baru kat singapore.. uishh mcm tak caye je.. da setaun rupenye keje kat sini.. dlm merungut2 tu.. dlm prasaan asyik nk blk mesia for good jek.. dlm asyik beshoping2.. teetttt!!! tu tak temasok.. heheh staun da ek..

18-Oct-2009.. mmg takle lupe laa..1st day dtg sini.. prasaan yg sgt2 tak best.. mate yg asyik2 begenang jek.. mlm2 nangis sorg2 dlm bilik hotel.. nangis yg teresak2 sampai takle nk ckp.. huhh.. mlm tu gak sakit perot muntah2.. pastu dok guest house yg lantai melekit2.. cadar+sarung bantal+selimot yg kaler da klabu daki.. yakekk!

ishh.. pengalaman awal2 sampai tu mmg tak best aa.. kalo recall blk.. mmg still bole rase prasaan tu.. mmg tak best! even after one year pon.. kalo aku pk2 life kat mesia.. being the one yg missed out kalo ade event ape2.. tetap begenang jugak ayaq mata nih..

mmg nak balik.. since umah puchong da siap.. bole dok umah sendiri.. bole drive kete sendiri.. dekat ngan family.. dekat ngan member2.. tp.. as for now.. aku mmg kene betahan.. betahan sbb duit.. owh satu lg bende aku blaja.. bukan blaja laa.. org kate duit byk leh hepi kan.. tp aku tak caye pon.. and now.. bile da dtg sini.. proven bentu tu tak btol! even duit byk (tade laa byk sgt pon)dlm bank.. tp aku idop mcm saiko kat sini..

tp tu laa.. skang mmg aku betahan sbb aku perlukan duit.. kalo aku bole blk sane n dpt gaji byk mcm kt sini.. komfem aku tak pk byk lg tros nak blk mesia.. komfem! ermmm.. yup.. komfem!

stelah setaun kt sini.. aku rase mcm ade skit saket mental gak aa.. asyik mluat ngan org tu.. mluat ngan org ni.. refer back kat entry aku psl uncle mlm tu.. smlm aku mluat kat uncle mlm tu sbb dia bukak kn pintu kat aku.. aku rase mcm nak ckp je kat uncle tu.. "next time just press the button n let me open the door myself!".. aku rimas.. sbb uncle tu da tua.. panggil atok pon bole.. pastu time aku soh bukak pintu.. beria dia tolak pintu tu mcm aku tak larat nak bukak sendiri.. tp kalo laki yg soh bukak.. dia just press button tu jek.. bile dia da tolak pintu.. badan dia sparuh kat pintu tu.. da menyusahkan aku nak elak2 langgar badan dia.. haihh laa.. aku sedar je mende tade ape pon.. padahal uncle tu da tolong bukak pintu kot kan.. kadang2 kalo aku geram.. time uncle tu nak tolak dr dlm.. cpat2 aku tarik pintu tu kuat2 dr luar.. aaaaaa aku tau aku jahat... adeeehhh... kesian tp geram..

smlm uncle tu masok keje.. cari aku dlm workroom satu lg.. 1st soklan.. "suda makan aa?"...

aaaaaaaaaaaaaa.. rase nak jawab canih jek.. "yes yes.. suda makan.. hari2 suda makan.. esok kalau tanye pon suda makan jugak.. kalo belom makan pon i jawab suda makan.. hari2 mesti makan.."... urrrggghhh..

pastu ptg2.. "go back early laa.. get some rest.. u look tired.. eat vegetables..".. sempat gak aku jawab.. "yesterday da makan salad..".. padahal tak pon..

pastu dia soh bace novel plak.. nak je aku jawab.. haa dah2.. smlm pon da bace buku..

pastu dia soh tdo cukop2.. aku nak jawab.. yes2.. seharian tdo je.. da telebih rest nih..

padahal sume pon tak buat.. tp nak ckp je dah.. bole?

saiko tak?

aku rase mungkin lepas ni aku jd lg saiko kot.. td br dpt call dr boss.. nak tambah lg workload aku.. utk tlg team satu lg.. team yg ade mamat busuk tu.. so far pojek dia mmg sgt teruk.. bape org da lari balik negare asal sbb tak tahan dok pojek tu.. and now aku nak kene be part of the team.. kire mcm map ke pojek tu gak aa.. tp aku wat keje dr sini je.. n part tak best.. mcm kene dtg on saturday.. demit!.. tp boss ckp td.. rotate2 laa.. or at least ade backup.. team ni setau aku tak reti nak bg arahan or mintak tlg elok2.. sume nak marah2.. nak gado2.. soo kalo aku kene camtu gak.. sori.. aku mintak kuar dr pojek kot..

takmo aku menambah bebanan mental aku nih..

kang aku update bende same hari2 kat blog ni..



'suda makan aa?'

12 comments:

  1. skejap jer dh setahun ek. mcm xcaya...kiranya aku dh setahun kat xxx msia after blk sg arituh.
    tp mungkin xkan lama da...
    aaaaa...menyampah aa projek aku skang. lg best projek moe ko tuh..huwaaaaa...
    eh..apesal aku wat luahan perasaan kat blog ko?

    errrr...'suda makan aa?'
    kihkihkihki

    ReplyDelete
  2. shy - waaa u suda mkn aa?? tu laa kan.. kejap je rasenye.. staun berlalu begitu saje.. aku da bosan gile dok kat opis baru nih.. meluat gak aa..

    fatin - alahaaiii.. jgn lee begitu.. -_-

    ReplyDelete
  3. apa kata balik je ke negara tempat tumah darah kita..hujan emas di negeri org...hujan batu di negeri sendir..ia tetap negara org..

    ReplyDelete
  4. salam ziarah..kenal blog ini dr blog tuan hj hamzah a.k.a ayah awak..tentu seronok idup di perantauan kan???

    ReplyDelete
  5. askum,
    awak...
    ayah awak suruh kita sabarkan dan nasihatkan awak sbb dia kata awak mungkin tk ndak dgr nasihat dia

    .
    .

    :D

    sabar eh awak...

    nak nasihat?? errr... tak berapa reti laaa... kita cuba eh..

    awak pernah tak dgr org kata, jgn benci org lebih2, takut nanti tiba2 bertukar jadi suka (lebih2) pula.. errr.. takuttt kaaan... oleh itu, awak kena la suka kat uncle tu lebih2 spy nanti bertukar jadi benci lebih2..

    ehhhh...
    kan kita dah cakap.. kita tak berapa pandai nasihatkan org... :) abaikan nasihat tu klu rasa nak abaikan..

    ok la.. jg diri baik2... jeles kat awak sbb awak ada uncle yg caring kat awak.. untung awak tauu

    hihihi

    ReplyDelete
  6. bile aku bosan keje skrg ni kan, aku teringat2 kisah kat xxx dulu. tp bosan xxx, aku rasa hepi je. bosan kat sini aku rasa terseksa betul..takpela, ko kumpul banyak2 duit pastu ko balik la sini..sabar ek..

    ReplyDelete
  7. balik la pucung... aku dulupun pegi jepun ... tak heppi gak... balik pucung kan seronok banyak hantu pucung... bertahan yek

    ReplyDelete
  8. idalara - mmg laa nak blk.. tp tepakse dok sini dulu.. nak kumpul duit skit.. wuwuwu

    sahromnasrudin - wuuu tak best lee.. ni komfem tak bace cite ni.. heheh

    ku tak sempurna - thanks byk2 atas nasihat itu.. baiklah.. pasni saye cube layan kan aje uncle tu.. -_-

    ReplyDelete
  9. lisa - iyo lisa.. kawe saba ni.. tp duit banyok tak guno jiwo kawe tok tene.. setene air dikali..

    brutalsolo - nak laa blk puchong.. nak sgt sgt sgt.. tp kene betahan lg skit.. huu~ trime kaseh atas sokongan.. :D

    ReplyDelete
  10. sabar beb..insya Allah, Allah bersama org yg sabar.. =)

    ReplyDelete
  11. fatin - baeklah!.. aku besaba selagi mampu.. kalo tibe2 da blk mesia tu.. takle handle lg la tu.. :D

    ReplyDelete