Lilypie Third Birthday tickers

a.d.e~k.e?

Thursday, October 1, 2009

alhamdulillah.. minggu ni tak kuar duit sgt pon.. isnin shy banje mkn.. time kaseh shy... slase rabu tak lunch pon.. mkn mlm pon ade org tlg baya.. arini plak gi lunch ngan shy n jeyzee.. tibe2 aizat dtg.. dia minom jek.. tp tak pasal2 banje kitorg mkn plak.. huhu time kaseh aizat.. smoge murah rezeki.. then blk opis lalu kehausan.. turun gi bli air kat mesin push push tu a.k.a vending machine.. masok duit singgit pat posen.. tekan satu kali utk air coke.. tp kuar 2 tin air coke.. alhamdulillahh.. btol2 rezeki yg begolek turun dr mesin.. heheh

tuka topik plak..

kan senang kalo dlm hidup ni kite bole pilih n bole dpt ape yg kite nak.. kan senang kalo dlm hidup kite ni.. kite bole senangkan hati sumeorg.. ade je org yg senang2 je dpt ape yg dia nak.. tp tak sume org mcm tu kan? mesti ade hikmah di sebalik kejadian kan? hmmmm..


yg pasti.. kalo di bg pilihan.. ade ke org pilih nak hidup susah?

7 comments:

  1. jap...cube tgk bile expired date air tin coke tu. hrtu same la xtekan pape pun mesin tu tp kuar coke. tp expired date air coke tu tahun lepas nyer. ;)

    ReplyDelete
  2. aiyakk.. komfem laa aku da abih minom kan.. licin plak tu.. n komfem gak aku tak cek date.. tunggu laa sok luse kot2 ade saket perot ke tak.. hohoh

    ReplyDelete
  3. org mmg takkan pilih utk hidup susah tapi kgkadang org lalai dan tak sedar yg dia dah terpilih utk susah. Org yg usaha sblm nih, dah pun steady! Congrats!

    ReplyDelete
  4. hmmm btol tu cik anon.. ape2 pon rasenye jarang org yg sengaje kn?btw.. congrats utk ape nih? hehehe

    ReplyDelete
  5. Kak Ngah.

    Ayah jumpa catatan ini di salah satu blog list ayah (tulisan Pn. Kartini) untuk renungan. Tolong panjangkan juga kepada Ayong dan As.


    Agar Tiada Kekesalan Itu.....

    Masa usia setahun ,
    ibu suapkan makanan dan
    memandikan kita.
    Cara kita ucapkan
    terima kasih kepadanya
    hanyalah dengan
    menangis sepanjang malam.

    Saat usia 2 tahun,
    ibu mengajar kita bermain.
    Kita ucapkan terima kasih
    dengan lari sambil
    tertawa terkekeh-kekeh
    apabila dipanggil.

    Ketika usia 3 tahun,
    ibu menyediakan makanan
    dengan penuh kasih sayang.
    Kita ucapkan terima kasih
    dengan menumpahkan makanan.

    Masuk usia 4-5 tahun,
    ibu belikan pensil warna dan pakaian.
    Kita ucapkan terima kasih
    dengan menconteng dinding dan
    bergolek atas lantai kotor.

    Saat usia 6 tahun,
    ibu memimpin tangan kita ke Tadika.
    Kita ucapkan terima kasih
    dengan menjerit,
    " Tak mahu!Tak mahu !".

    Ketika usia 7 tahun,
    ibu belikan sebiji bola,
    kita ucapkan terima kasih
    dengan memecahkan
    cermin rumah jiran.

    Setelah usia 8-9 tahun,
    ibu menghantar kita ke sekolah,
    kita ucapkan terima kasih
    dengan ponteng sekolah..
    atau jua mungkin

    kita acuh tak acuh
    pada pelajaran kita.
    Di usia 10-11 tahun,
    ibu menghabiskan masa
    sehari suntuk dengan kita,
    kita ucapkan terima kasih
    dengan tidak bertegur sapa dan
    asyik bermain dengan kawan.

    Menjelang usia 13 tahun,
    ibu suruh pakai pakaian
    menutup aurat,
    kita ucapkan terima kasih
    dengan memberitahu bahawa
    pakaian itu ketinggalan zaman.

    Ketika menjangkau 18 tahun,
    ibu menangis apabila tahu kita
    di terima masuk universiti ,
    kita ucapkan terima kasih
    dengan bersuka ria
    bersama kawan-kawan.

    Menjelang usia 20 tahun,
    ibu bertanya apakah kita
    ada teman istimewa,
    kita katakan,....
    " itu bukan urusan ibu”.

    Setelah usia 25 tahun,
    ibu bersusah payah menanggung
    perbelanjaan perkawinan kita,
    ibu menangis dan memberitahu
    bahawa dia sangat sayangkan kita,
    tanda kita ucapkan terima kasih
    dengan pindah jauh darinya.

    Ketika usia 30 tahun,
    ibu menelefon memberi nasihat
    mengenai penjagaan bayi,
    kita dengan megah berkata,...
    " itu dulu ,
    sekarang zaman moden".

    Ketika usia meningkat 40 tahun,
    ibu menelefon mengingatkan
    tentang kenduri di kampung,
    kita berkata,
    " kami sibuk...
    tak ada masa nak datang ".

    Menjelang usia 50 tahun,
    ibu jatuh sakit dan
    meminta kita menjaganya.
    Kita bercerita tentang kesibukan
    dan kisah-kisah ibu bapa
    yang menjadi
    beban bagi anak-anak.

    Sehinggalah...
    Dan kemudian suatu hari...
    setelah kita mendapat berita
    ibu meninggal,
    khabar itu mengejutkan....
    dalam linangan air mata
    kekesalan,
    segala perbuatan terhadap ibu
    muncul dalam ingatan
    satu persatu....

    Namun pada saat itu
    semua tiada lagi ertinya....
    walau air mata berdarah sekalipun

    Ibu tetap tiada..
    Ibu takkan kembali...

    Yang Ada hanya kekesalan..
    kerana kasih Anak
    tidak setanding kasihnya IBU....
    Jua Pengorbanan anak
    Tidak setanding Pengorbanan
    seorang IBU...

    *** Semoga hati Ibu tidak disakiti..dan dibajai kasih yang abadi padanya...

    Bagi yang telah tiada ibunya...kasih tidak terputus dgn sentiasa ada iringan doa

    anak yang soleh ...

    ReplyDelete
  6. alamak.uncle, saye plak yg sedih baca uncle nye poetry tuh.satg saye forward kan kat kakak2 saye. dahla mak saye nk g haji ni. sedih tau..!

    ReplyDelete
  7. dayang.. tu bkn bpk aku yg tulih laa..pn kartini punye.. tak psl2 bpk aku dpt kedit plak.. hhuhu

    ReplyDelete