Lilypie Third Birthday tickers

h.a.i.h.l.a~c.u.s.t.o.m.e.r~s.e.r.v.i.c.e

Thursday, March 26, 2009

ni aku nak cite psl pengalaman aku dgn org2 yg bekerje kat bahagian perkhidmatan pelanggan.. seperti yg aku da cite kat previous2 entry.. yg psl nak wat passport n ic kan.. soo mule2 aku kene setelkan ic dulu.. pasal cip da rosak.. then takle nak continue ngan passport..

ari jumaat lepas.. aku pon gi la jpn kat putrajaya.. actually nak buat ic ni tade masalah sgt.. seb bek surat sokongan tu bole gune buku akaun yg ade alamat umah.. n buku akaun ade kat aku.. setel satu masalah.. jpn kat putra tu still ramai org.. tp kire tak la lame sgt nak tunggu turn tu.. ic siap dlm mase 2hari.. n seb bek sabtu ahad pon dikire.. so isnin da bole siap..

wiken aritu aku kene blk semban lg.. utk amek bukti kemasukan negare mesia tecinte ni utk buat paspot plak.. seb bek laa mak jumpe paspot lame ayah yg ade gambo aku.. meh sini tgk rupe bukti kemasukan aku dulu..

gamba kurang comel.. lighting ngan angle tak btol tu..

kisah pertame bermule..

isnin.. pg aku gi jpn lg skali.. utk collect ic aku yg da siap.. fuuuhh.. setel satu masalah.. pastu mule2 plan nak gi wat paspot kat sri rampai.. tp last2 tuka decision.. try gi kajang..

sesampai nye kami di situ.. aku naik dulu tingkat 3.. dia tlg gi photostatkn ic aku kat tingkat 1.. sampai2 kat situ.. aku tros queue utk amek no.. then sampai turn aku.. conversation nye begini..

m.e : utk lahir luar negare.. ade nak kene tunjuk bukti kemasukan ape2 tak?
org tu : bukti? tapayah kot.. (tak sure pastu tanye org seblah dia)
org sebelah : eh umo da lebih 18 kan? tapayah laa.. awak da ade ic pon.. nak buat ape bukti lg..
m.e : ooOo tade laa.. aritu kat sri rampai derang suruh bwk bukti2 plak.. tu yg saye pelik tu..
org tu : ok.. skang kene potostat surat beranak dulu.. then dtg blk..

kebetulan time ni dia baru sampai.. then kitorg turun blk tingkat 1 utk potostat surat beranak plak.. sambil tu aku dok kutuk2 laa jugak org kat sri rampai.. mengarut aa derang tu nak bukti2 plak.. org kat sini siap pelik2 je.. watpe nak bukti kan?? selesai potostat.. kami naik atas blk.. sampai je kat kaunter.. org lain plak jage kaunter.. conversation nye begini..

m.e : ok da potostat surat beranak
org lain plak : haa.. utk kes lahir di luar negare.. kamu perlu ade bukti kemasukan malaysia.. bla bla bla..
m.e : ??! eh.. baru je td saye tanye org kat seblah tu dia ckp tapayah sbb saye da lebih 18 n da ade ic
org lain plak : haa tak2.. kene ade bukti.. kite kalo tanye ngan org yg tgh sebok.. mmg mcm tu jawapan dia.. soo takle nak salahkan dia..
m.e : hmm tape.. saye ade bawak bukti..
org lain plak : haa skang awak pegi potostat page ni, page ni n page ni..
m.e : aiihh.. kat level ni tade tmpt potostat ke?
org lain plak : haa td tak tgk btol2 la tu.. kat blakang ni ade tmpt..

blakang laa sgt kan.. cari2 tak jumpe pon.. kene turun bawah gak.. tp tingkat 2 plak.. haiiihhh..

ok sampai situ je masalah.. lepas2 tu sume da bejln dgn lancar.. dan 2jam selepas tu.. aku da bejaye buat paspot.. hureeyy!!

kisah kedua..

hari slase kot.. aku call mas (malaysia airlines) yg kat putrajaya.. nak tanye detail2 psl nak redeem enrich point.. sbb aku nak redeem point bpk aku kan.. conversation kat tepon begini ye..

m.e : kalo saye nak redeem point kad bpk saye.. bole ke? ke kene dia yg redeemkn utk saye?
org ditalian : bole.. tade masalah.. u just kene tau name penuh, dob and alamat or ic number.. tp time nak collect tiket tu.. kalo tuan punye kad tak bole dtg.. u kene bwk authorization letter dr dia.. potostat ic n enrich card..
m.e : oo ok.. time kaseh..

hari rabu plak.. aku call mas lg.. just nak double confirm ngan mende2 nak kene bawak.. kot2 ade
tetinggal ape2 plak kan..

m.e : just nak confirm kan.. kalo saye nak pegi redeem.. just kene tau name penuh, tarikh lahir.. (x sempat abih ckp da kene gelak ngan org tu )
org tu : haha.. awak ckp ngan sape smalam?
m.e : mane la saye tau.. saye tak tanye name dia pon.. (xsempat ckp pape.. dia da potong ckp aku lg)
org tu : ok listen.. if u call putrajaya center.. this is what im gonna tell u.. if u want to redeem org lain punye point.. u kene ade authorization letter from card holder bgtau dia bg u gune point dia.. and thats all..
m.e : oooO ok.. mcm tu pulak.. soo tu je la kan.. rase nye tade pape lg laa kot..
org tu : ... ... ... (tros hang up)

hoiiii!!! suke2 ati je nak hang up ek.. spatutnye org2 yg jage call ni kene ckp "ade pape2 lg yg bole saye bantu?" kan kan kannn?? seb bek laa aku lupe nak tanye name dia.. kalo tak sure dgn rajinnye aku nak gi repot kat bos dia.. huhhh..

ok.. mende yg aku nak sampaikn dr kisah 1 n 2 ni ialah.. kenape bile tanye org ni.. jawapan lain dia bg.. tanye org tu plak.. jawapan lain yg dia bg.. padahal keje tmpt same.. jage bende yg same.. kenape info becanggah?? kenape nak bg alasan org tu bz sbb tu jawapan dia bole menyusahkan org lain? dgn ini saye berharap.. pihak2 tertentu dpt mengambil tindakan atas kesulitan yg telah saye alami.. dah.. malas nak cite panjang2..

owh.. satu lg nak tambah.. kenape dibuat kaunter sampai 18 ke 31 kaunter.. tp yg bukak hanye beberape ketul sahaje? amat jarang aku tgk kaunter2 yg sampai puluh2 tu sume full.. motif kaunter byk2 tu ape? tlg bg jawapan.. serius aku tade idea nih..

1 comment:

  1. HAHAHAHAHA... cik siti oii..... nie nak habaqq mai nie... diorg yg jaga kaunter nie dah diajar konsep 'kaunter always right'... so walau apa pun hang dok lok lak diorg akan putaq putaq dan diorg gak betui... pasai hang tue tukang asking diorg answering... so jawapan tepat dari depa jugaklah... hang kena ikut jea kang hang tak achieved the mission kan... so depa semua berlagak lah... dalam tepon kalau hang nak komplen pun , diorg set mind u all tak face to face.. kalau hang dok bising mcmner pun depa peduli apa... kaunter tue pasai diorg dah ada budget kerajaan bagi so kena buatlah banyak2, jadi kosong nak menunnjukkan diorg kekurangan kakitangan so hang boleh lah isi form kat SPA, diorg bz meeting... biasalah nobody perfect... aku pun pernah jaga kaunter gak... nanti hang kerja kerajaan n services pun hang jadi mcm depa juga hahahahaha

    ReplyDelete